Hoeveel geld krijgt PSV als het zich plaatst voor de Champions League?

Terwijl PSV hoopt dat de komende maanden het Philips Stadion het toneel zal zijn van wedstrijden tegen de grootste clubs ter wereld, staat de financiële boost op de voorgrond bij een overwinning op het Schotse Rangers FC. De UEFA heeft dit seizoen een indrukwekkende prijzenpot van maar liefst 2 miljard euro gecreëerd, een bedrag dat verdeeld zal worden onder de 32 gelukkige deelnemers van het grootste toernooi in het voetbal ter wereld: de Champions League.

Elke club die de groepsfase van de Champions League binnentreedt, ontvangt een initiële premie van maar liefst 14,8 miljoen euro. Een bedrag waar je toch weer een speler met kwaliteit mee kan aantrekken. Bovendien hebben de deelnemende clubs recht op een coëfficiëntenpremie, die gebaseerd is op hun prestaties in het afgelopen decennium. Bij een plaatsing zou PSV zich nestelen op de 24e positie van deze ranglijst, wat zou resulteren in een extra beloning van 10,23 miljoen. Horen jullie de kassa ook al rinkelen in Eindhoven?

Nederlandse clubs mogen ook hun deel opeisen van de televisierechten, hoewel het exacte bedrag nog niet vaststaat. In het vorige seizoen kreeg Ajax als enige Eredivisie-vertegenwoordiger ongeveer 3 miljoen euro. Feyenoord, als landskampioen, heeft nu recht op 55 procent van de marktpool, waardoor PSV overblijft met 45 procent. Met hetzelfde bedrag als het afgelopen seizoen als leidraad, zou dit neerkomen op 1,35 miljoen euro voor de Eindhovense clubkas.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PSV (@psv)

Bovendien kan PSV flink profiteren van kaartverkoop als ze zich plaatsen. Naar verwachting zou de club 4 à 5 miljoen euro aan opbrengsten kunnen genereren uit drie groepswedstrijden in de Champions League. Hierdoor kan PSV in totaal rekenen op een aanzienlijk bedrag van 30,88 miljoen euro. Een bedrag dat wel degelijk het verschil kan maken in een seizoen.

Overwinningen in de Champions League leveren een extra bedrag op

De ware rijkdom lonkt wanneer het team van coach Peter Bosz vanavond de 3 punten in Eindhoven houdt. Een overwinning blijft nog steeds goed voor 2,8 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 930 duizend euro oplevert. Een plaats in de achtste finales betekent een waardevolle schat van 9,6 miljoen euro.

Al met al zal PSV dus, mocht het vanavond winnen van Rangers FC, zeker kunnen rekenen op een minimaal bedrag van 30,88 miljoen euro.