Stap één bij het kopen van een huis: bereken je hypotheek

Eigenlijk is het berekenen van jouw maximale hypotheek stap #1 als je een huis wil kopen. Wanneer je namelijk niet eens weet hoeveel geld je bij de bank kan lenen, schiet het ook niet op om rond te kijken naar mogelijk geschikte woningen. Wellicht zie je talloze droomwoningen voorbij komen die aan al jouw eisen voldoen. Die waanzinnige industriële loft in Amsterdam of die enorme villa met een ruime tuin, geweldig! Maar waarom zou je jezelf warm maken met woningen die wellicht buiten jouw financiële mogelijkheden liggen? Reken daarom eerst jouw maximale hypotheek uit.

 

Je hypotheek hangt o.a. af van je inkomen, leeftijd en financiële verplichtingen

Je zou denken dat het niet gemakkelijk is om jouw maximale hypotheek uit te rekenen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren zoals jouw bruto-inkomen, het bruto-inkomen van je partner en bepaalde financiële verplichtingen. Echter kan je die gedachte per direct uit je hoofd zetten. Vrijwel iedere bank heeft namelijk gewoon online een eenvoudige rekentool waarmee jij jouw maximale hypotheek kan berekenen. Zoek het gewoon even op Google, en je krijgt een hele rits met verschillende tools die jou helpen.

hoeveel geld lenen maximale hypotheek

Zijn er trucjes voor een hogere hypotheek?

Laten we met de deur in huis vallen: ja, er zijn trucjes om jouw maximale hypotheek te verhogen. Ben je namelijk van plan om te verbouwen in je nieuwe huisje en wil je daarbij energiebesparende maatregelen treffen? Dan is de kans groot dat jij een groter bedrag kan lenen bij de bank. Ook heeft de looptijd van je hypotheek invloed op het maximaal te lenen bedrag. Hoe langer de looptijd is, des te meer kan je lenen. Laat je echter wel adviseren door een specialist hierover. Het kan namelijk invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek.