Eiwitshakes zijn belangrijk voor veel sporters

In feite is een eiwitshake een snelle en betaalbare manier om veel eiwitten binnen te krijgen, wat helpt bij het herstel en het opbouwen van je spieren. Dit maakt ze onmisbaar voor sporters, bodybuilders en zelfs mensen die gewoon een gezondere levensstijl willen hebben. Maar dit betekent niet dat je onbeperkt shakes kunt drinken of dat ze maaltijden kunnen vervangen. Zeker niet.

Hoeveel eiwitshakes moet je per dag drinken?

Berekening van je eiwitbehoefte

Voordat je iets anders doet, moet je weten hoeveel gram eiwit je lichaam dagelijks nodig heeft om je doelen te bereiken. Voor de meeste mensen die aan krachttraining doen, wordt geadviseerd om ongeveer één gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te consumeren. Dit is slechts een richtlijn. Als je specifieke doelen hebt, zoals spieropbouw of vetverlies, heb je mogelijk meer eiwitten nodig. Als je daarentegen weinig actief bent en geen krachttraining doet, kun je genoegen nemen met minder.

Nadat je een ruwe schatting van je eiwitbehoefte hebt gemaakt, kun je beginnen met het verdelen van je eiwitbronnen tussen echt voedsel en supplementen.

Balans van eiwitbronnen is belangrijk

In theorie zou je al je dagelijkse eiwitten uit shakes kunnen halen. Maar dit is geen goed idee omdat natuurlijke eiwitbronnen rijk zijn aan micronutriënten die essentieel zijn voor je welzijn. Haargroei, nagelgroei en immuun ondersteuning zijn allemaal afhankelijk van deze micronutriënten. Als je dat opgeeft om vervolgens alleen maar shakes te drinken, zal dat op lange termijn je doelen in de weg staan. Er wordt aangeraden om niet meer dan 25% van je dagelijkse eiwitinname uit shakes te halen. Dit zou in principe neerkomen op twee of drie eiwitshakes per dag.

Natuurlijk kunnen ervaren sporters of mensen met specifieke trainingsdoelen een beetje afwijken van deze richtlijnen. Maar als je net begint met sporten, behandel eiwitshakes dan als supplementen en focus meer op voedingsmiddelen om je doelen te behalen.