Veel onrealistische verwachtingen door films voor volwassenen

Uit een nieuw onderzoek van gezondheidsbedrijf Pilot is gebleken dat mannen die veel films voor volwassenen kijken ‘onrealistische en ongezonde verwachtingen van nachtelijke activiteiten’ kunnen krijgen. Een daarvan is hoelang mannen het in bed moeten volhouden. Dit komt doordat ze goede voorlichting vervangen door de films voor volwassenen.

In een gesprek met news.com.au zei dokter Ben Condon, die bij het onderzoek betrokken was: “Films voor volwassenen, vooral bij gebrek aan voldoende seksuele voorlichting, bestendigen onrealistische en ongezonde verwachtingen van de activiteiten tussen de lakens en intieme relaties. Dit verhoogt onnodig de groei van schaamte en angst in iemands ‘prestaties’ en stimuleert tegelijkertijd ongezonde en soms respectloze relaties.”

Hoelang mannen het volhouden in bed

Uit het onderzoek bleek dat de gevraagde mannen het gemiddeld zo’n vijf en een halve minuut in bed volhielden, en dat is ongeveer de helft van de tijd die ze hadden gehoopt dat ze dat zouden volhouden.

hoelang houden mannen het gemiddeld vol in bed

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 33 procent van de mannen zei dat ze minstens één keer per week naar films voor volwassenen keken, terwijl meer dan de helft (59 procent) dacht dat films voor volwassenen een positieve of geen impact hebben op hun prestaties tussen de lakens. 33 procent van de vrouwen was het daar echter niet mee eens.

Uit het onderzoek bleek ook dat mannen denken dat als ze kopiëren wat ze in films voor volwassenen zien, ze hun partner tussen de lakens zullen plezieren. En invloed heeft op hoelang mannen het volhouden Alleen zijn we daar niet zo heel zeker van. Dr. Condon voegde hieraan toe: “In principe zijn films voor volwassenen niet representatief voor gezonde relaties (tussen de lakens). Het bestendigt onrealistische verwachtingen over prestaties en lichaamsbeeld en normaliseert agressie, extreem gedrag en in sommige gevallen geweld, terwijl ook de behoefte aan toestemming wordt geminimaliseerd. Na verloop van tijd heeft dit uiteindelijk invloed op onze perceptie van gezonde relaties, wat ‘normaal’ is en kan leiden tot verminderde opwinding, faalangst en problemen daar beneden.”

Moeten we stoppen met films voor volwassenen?

Vervolgens suggereerde Dr. Condon dat in plaats van films voor volwassenen helemaal uit te bannen, wat lastig kan zijn gezien de gemakkelijke beschikbaarheid ervan, de nadruk zou moeten liggen op mensen die opener zijn als het gaat om praten over intimiteit tussen de lakens en contact moeten opnemen met medische professionals. Indien nodig uiteraard.

“Een betere aanpak is het aanmoedigen en faciliteren van meer gesprekken over onder andere respectvolle relaties, waarbij films voor volwassenen in een context wordt geplaatst en onnodige verwachtingen en stigmatisering worden weggenomen. Het creëren van ruimte voor deze gesprekken en het inwinnen van medisch advies en ondersteuning staat centraal in de aanpak van Pilot.”