“Het maakt niet echt uit”

Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik me er minder druk om maak als voorheen. Zo maakt het mij eigenlijk niet veel meer uit hoelang de daad duurt, maar let ik meer op hoe de tijd wordt besteed. Zo had ik het altijd moeilijk als het te lang duurde en gaf ik sterk de voorkeur aan vluggertjes, maar nu hou ik juist meer van afwisseling tussen korte en lange sessies. Een paar minuten tot bijna 30 minuten of een uur kan geweldig zijn, maar cijfers zijn eigenlijk maar cijfers.” August (40)

“Het hangt ervan af wat ik wil”

Als ik zin heb in iets snel en eenvoudigs, dan vind ik 15 minuten meer dan genoeg. Als ik in de stemming ben voor iets langers kan het soms wel twee uur duren, en dan gaat het mij ook om gesprekken en knuffelen achteraf, dus echt alles bij elkaar.” Jocelyn (41)

“Niet langer dan 30 minuten”

Na ongeveer 25 minuten merk ik al snel dat ik me begin te vervelen en ik over andere dingen ga nadenken zoals over mijn to-do-lijst, wat niet bepaald spannend is. Ik ben namelijk al veertig jaar getrouwd en ondanks dat het nog altijd even geweldig is, hoeft het voor mij niet lang te duren.” Christina (48)

“Minstens een uur”

Voor mij moet het toch echt wel minstens een uur duren!” Lisamarie (46)

“Hoelang het ook duurt (vooral wat eraan vooraf gaat, is belangrijk)”

Ik vind dat het zo lang moet duren als nodig is, dit kan enkele minuten zijn tot aan uren. Ik vind vooral wat er allemaal aan vooraf gaat belangrijker dan de daad zelf, dus de daad zelf kan soms zelfs te lang duren.” Melissa (48)

“Minstens 30 minuten”

Lang genoeg zodat ik me niet gehaast hoef te voelen als ik een hoogtepunt wil bereiken, dus mijn antwoord is minimaal 30 minuten.” Chrissie (42)

“60 minuten”

Voor mij moet het ongeveer een uur duren. Ik heb namelijk veel dingen als teasen, zoenen en andere voorafgaande zaken nodig om daadwerkelijk over te gaan tot de rest.” Becky (45)

“Het heeft allemaal met betrokkenheid te maken”

Voor mij heeft de tijdsduur niet echt een waarde, maar ik hecht wel veel waarde aan de betrokkenheid van mijn partner. Het gaat dus meer om de kwaliteit en wat er in die tijd gebeurt, dan dat het echt lang hoeft te duren. Want ook als het maar enkele minuten duurt kan het alsnog erg goed zijn.” Gember (44)

“Zo lang als het duurt”

“Als vrouw van boven de 45 en die een doctoraat op dit gebied bezit, kan ik definitief zeggen dat het zo lang moet duren als nodig is om een bevredigend niveau te bereiken. Er is geen voorgeschreven tijdsduur. Voor sommige vrouwen kan vijf minuten goed zijn en voor anderen 45 minuten. Zelfs dezelfde vrouw met dezelfde partner zou hierin soms afwisselen qua behoeftes, afhankelijk van hoe ze zich op dat moment voelen. Soms is een vluggertje leuk, maar soms heb je ook zin in iets dat langer duurt.” Miro (47)