Arnold

In deze serie over het leven van Arnold Schwarzenegger ontdekken we hoe hij zijn dagen doorbrengt, zowel de leuke momenten als de moeilijke tijden thuis. Arnold vertelt zijn eigen verhaal en legt uit hoe zijn leven in elkaar zit. Hij praat over drie belangrijke hoofdstukken van zijn leven: toen hij een topsporter was, toen hij acteerde en toen hij Amerikaan werd. Het is als een kijkje achter de schermen in het leven van Arnold Schwarzenegger.

IMDb-score Arnold: 8.0 / 10

American Symphony

In het begin van 2022 kreeg Jon Batiste maar liefst elf nominaties voor de Grammy Awards, waardoor hij de meest gevierde artiest van het jaar werd. Op dat hoogtepunt van succes besloot Jon iets heel groots te doen, hij wilde namelijk een eigen symfonie maken, genaamd ‘American Symphony’. Dit muziekstuk zou op een opwindende manier de klassieke tradities vernieuwen en een mix van muziek laten horen in Carnegie Hall. Maar terwijl Jon druk bezig is met dit geweldige project, krijgt zijn partner, de bekende schrijfster Suleika Jaouad, het verdrietige nieuws dat haar ziekte is teruggekomen. De film vertelt het verhaal van deze twee unieke kunstenaars die op een belangrijk punt in hun leven staan en het laat ons nadenken over kunst, liefde en hoe creativiteit werkt. Deze documentaire is te zien op Netflix.

IMDb-score American Symphony: 7.1 / 10 

Beckham

Deze Netflix-documentaire bestaat uit vier delen en vertelt het verhaal van topsporter en stijlicoon David Beckham, hoe hij van een goed begin uitgroeide tot een wereldberoemde voetballer. Hij speelde voor grote teams zoals Manchester United, Real Madrid en Paris Saint-Germain en ook zijn privéleven was een belangrijk punt van aandacht. In de serie zie je unieke beelden van de afgelopen 40 jaar en praat Beckham openlijk over zijn leven nu. Familie, vrienden en andere voetbalmensen die een rol hebben gespeeld in zijn leven komen aan het woord en vertellen hun kijk op zijn levensreis.

IMDb-score Beckham: 8.1 / 10

20 Days in Mariupol

In maart 2022 schokten vreselijke beelden van de vele doden en gewonden door bommen en schoten in Marioepol de hele wereld. De dappere Oekraïense journalist genaamd Mstyslav Chernov, die werkt voor AP, heeft enorm zijn best gedaan om deze schokkende beelden te delen. De stad had geen internet of elektriciteit, maar toch slaagde hij erin om beelden te versturen, zoals die van een zwangere vrouw die op een brancard uit een gebombardeerd ziekenhuis werd gedragen. Deze documentaire is te zien op Amazon Prime Video.

IMDb-score 20 Days in Mariupol: 8.6 / 10

Sly

Sylvester Stallone entertaint al ongeveer 50 jaar miljoenen mensen met zijn personages, van ‘Rambo’ tot ‘Rocky’. In deze Netflix-documentaire krijg je een kijkje in zijn leven als acteur, schrijver en regisseur, waarbij hij ook een mooi verhaal vertelt over zijn verleden en de personages die hij heeft gespeeld tot leven heeft gemaakt. In de docu behandelt hij zijn verleden in New York City en legt hij zijn struggles uit.

IMDb-score Sly: 7.0 / 10 

The Deepest Breath

In deze Netflix documentaire word je meegenomen door Alessia Zecchini, die met één ademhaling naar bizarre dieptes in de zee duikt. Ze noemt dit de laatste stille plek op aarde. Alessia, een Italiaanse kampioene, wil een nieuw wereldrecord vrij duiken op haar naam zetten. Vrij duiken is een gevaarlijke sport waarbij mensen proberen zo diep mogelijk in het water gaan zonder een zuurstoftank. Het omhoog zwemmen kan erg gevaarlijk zijn en de mensen die er aan mee doen kunnen flauwvallen. Daarom heeft Alessia hulp van veiligheidsduiker Stephen Keenan, een avonturier uit Ierland. Alessia en Stephen hebben een mooie band gekregen en werken hard samen voor deze documentaire om in een grote tunnel onder de Rode Zee te duiken.

IMDb-score The Deepest Breath: 7.7 / 10

Bill Russell: Legend

Deze documentaire gaat – zoals de naam al verraadt – over Bill Russell, een geweldige kampioen in de Amerikaanse sportgeschiedenis en een belangrijk figuur in de burgerrechtenbeweging. Vanaf het begin leidde Russell zijn basketbalteams naar overwinningen, waaronder twee keer het kampioenschap, twee opeenvolgende NCAA-titels, een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne, en maar liefst 11 kampioenschappen tijdens zijn 13 jaar bij de Boston Celtics. In zijn laatste twee jaren was hij ook actief als de eerste zwarte coach in de NBA, allemaal terwijl hij nog steeds actief was als speler voor de Celtics. Een echte legend.

IMDb-score Bill Russell: Legend: 7.9 / 10

Little Richard: I Am Everything

Deze film van Lisa Cortés gaat over de zwarte, queer invloeden in de rock-‘n-roll en hoe het de onderdrukte muziekgeschiedenis van de Amerikaanse popmuziek uitdaagt. In de film vertellen bekende muzikanten, wetenschappers en culturele iconen over dit onderwerp, en er zijn ook interviews met Little Richard zelf. Je ziet speciale oude beelden van de artiest en andere belangrijke pioniers. Little Richard: I Am Everything is te zien op HBO Max.

IMDb-score Little Richard: I Am Everything: 7.5 / 10

WHAM!

In WHAM! word je meegesleept In de jaren 80, toen George Michael en Andrew Ridgeley wereldberoemd werden met liedjes als ‘Club Tropicana’, ‘Wake Me Up Before You Go-Go’ en ‘Last Christmas’. De film vertelt het verhaal vanaf het moment dat Ridgeley en Michael elkaar ontmoetten, Wham! vormden in 1981, tot aan het einde van hun samenwerking in 1986. Na het splitsen deed George Michael het in zijn eentje en behaalde hij nog meer successen als soloartiest.

IMDb-score Wham!: 7.5 / 10

Still: A Michael J. Fox Movie

Op zestienjarige leeftijd kreeg een jongen een rol in een Canadese tv-show. Hij dacht dat hij het in de VS kon maken en verhuisde naar een klein appartement in Beverly Hills. Na drie moeilijke jaren kreeg hij zijn grote doorbraak als Alex P. Keaton in ‘Family Ties’ en Marty McFly in ‘Back to the Future’. Michael J. Fox domineerde als superster de jaren 80 en 90. Op 29-jarige leeftijd werd bij hem de ziekte Parkinson geconstateerd, maar in deze documentaire, die te zien is op Apple TV+, deelt hij zijn verhaal met eigen werk en vertelt het op een speelse manier met openheid, intimiteit en humor.

IMDb-score Still: A Michael J. Fox Movie: 8.1 / 10

Dit was onze top 10 beste documentaires van 2023. Ben je toch meer fan van fictie? Bekijk dan de beste Netflix-series uit 2023.