Waarom moet je je tandenborstel regelmatig vervangen?

Wanneer je naar die tandenborstel en -pasta reclames kijkt, krijg je vaak super veel onzin te horen. Welke tandenborstel je ook gebruikt, je tanden worden echt wel schoon. Het enige waar je op moet letten is dat de haren van de tandenborstel niet te hard zijn. Dit kan namelijk voor beschadigingen van je tanden of tandvlees zorgen.

De reden dat je je tandenborstel vaak moet vervangen, draait om de aansluiting van je tandvlees op je tanden. Die randjes en overal tussenin moeten dus goed schoon blijven om strak tegen elkaar aan te zitten. Wanneer je een zowat platte tandenborstel hebt doordat de haren volledig uit elkaar staan, kom je nooit op die plekken.

hoelang kan je tandenborstel gebruiken

Wat gebeurt er als je tandvlees niet goed aansluit?

Wanneer je jouw tandplak niet voldoende schoon poetst, gaat die plak steeds verder richting je kaakbot. Hier kun je uiteindelijk niet meer met je tandenborstel bij. Dit is dan ook vaak de oorzaak van tandvleesontstekingen of erger paradontitis (ontstoken kaakbot). Dit is voor je hele gezondheid erg gevaarlijk. Het blijkt namelijk dat je meer kans hebt op hartproblemen en vaker te maken krijgt met losse tanden en kiezen wanneer je een ontstoken kaakbot hebt.

Is een elektrische tandenborstel nu echt beter dan een normale?

Mits jij weet hoe je een elektrische tandenborstel moet gebruiken, is het wetenschappelijk bewezen dat deze vaak beter werken. Door de manier dat het kopstuk draait kom je beter op de plekken waar je met een normale tandenborstel niet zou kunnen komen. Maar wist je dat je waarschijnlijk niet eens goed je tanden poetst? De gemiddelde Nederlander poetst maar ongeveer 46 seconden zijn of haar tanden. Eigenlijk zou je ongeveer twee minuten je tanden moeten poetsen om elk plekje volledig schoon te krijgen.

wanneer tandenborstel vervangen

Hoe zie ik aan mijn tandenborstel dat het tijd is voor vervanging?

Heb jij thuis al een elektrische tandenborstel? Dan is er een grote kans dat de haren verschillende kleuren hebben. Zo heeft jouw tandenborstel bijvoorbeeld witte en blauwe haren. Het moment dat je ziet dat de blauwe kleur een beetje vaal (oftewel verkleurd) is geworden, dan is het tijd voor vervanging. Gemiddeld is dit ongeveer na drie maanden.

Vervanging van je tandenborstel moet ook niet per se vanwege de gevolgen, het is natuurlijk ook wel gewoon zo fris om in de zoveel tijd even een nieuw kopstuk er op te zetten of een nieuwe tandenborstel te kopen.