AliExpress was voorheen Alibaba

AliExpress werd al opgericht in 1999, toen nog onder de naam Alibaba. Daarom noemen veel mensen de webshop nog zo. De webwinkel was bedoeld om Chinese producten in grote aantallen te verkopen aan buitenlandse bedrijven, die het dan weer konden doorverkopen aan de consument. Het nadeel was wel: de minimale afname lag tussen de 20 en 50 stuks, waardoor het als particulier niet echt logisch was om daar je Chinese producten vandaan te halen. In 2010 veranderde de webshop naar AliExpress, waar consumenten de producten per stuk konden aanschaffen.

Tegenwoordig is de webshop niet meer weg te denken uit de maatschappij. Postbezorgers lopen tegenwoordig met onwijs veel gele of witte enveloppen gevuld met jouw Chinese producten. Maar één klein nadeel van de webwinkel: de levertijd is altijd onduidelijk. Want hoelang duurt het nu precies voordat je je pakketje ontvangt?

aliexpress

Hoelang is de levertijd van AliExpress?

De levertijd bij AliExpress kan per product héél erg verschillen. De webshop is namelijk gevuld met allerlei verschillende verkopers. Mocht je dus op zoek zijn naar een specifiek product, kijk dan bij de omschrijving welk bedrijf het levert en wat daarvan de levertijd is. Het kan namelijk best zijn dat het ene bedrijf véél sneller levert dan de ander dat doet. AliExpress zegt zelf dat de geschatte levertijd, wanneer je voor gratis verzending kiest, tussen de 19 en 60 dagen is. Dat is niet héél gek, want je pakketje wordt letterlijk per containerschip van Shanghai naar Rotterdam gevaren. Die reis is ongeveer 12.000 kilometer en het schip doet er al snel 25 dagen over. Heb je geluk, dan is je pakketje er dus sneller dan 25 dagen.

Maar zou je je pakketje bijvoorbeeld via Amazon laten komen, dan betaal je al snel 40 dollar voor je pakketje. Je zending is er wel sneller, maar ze zouden het betreft de verzendkosten nooit beter kunnen doen dan AliExpress het zelf doet.

aliexpress

Krijg je waar voor je geld bij deze Chinese webshop?

Maar het wachten is vaak de moeite waard, want de producten zijn meestal gewoon van goede kwaliteit. Veel producten die je in de Nederlandse winkels koopt, komen vaak uit China. Dus het is niet zo dat je iets krijgt waarvan de kwaliteit niet is als je gewend bent.