Hoelang duurt het om een baard te laten groeien?

Voor elke man is het anders om een baard te laten groeien en ook hoelang dat duurt. Er speelt van alles mee met het laten groeien van een baard. Genetisch wordt bepaald hoe lang en dik je baardharen zijn en de tijd om die baard te laten groeien kan variëren van twee maanden tot een aantal jaar. Het ligt er natuurlijk wel aan hoelang en wat voor een baard je wil laten groeien. Baardhaar groeit tussen de 0,5 en 1,25 cm per maand, maar hoe breder en langer je de baard wil, hoe langer je kunt wachten. Het optimale resultaat zie je pas na ongeveer 2 tot 4 maanden. Heb geduld om je gewenste resultaat te hebben. Het gaat namelijk eventjes duren voordat je hebt wat je wil hebben.

 

Het proces van jouw baardgroei

Hoelang het duurt om een baard te laten groeien is voor elke man anders. Het proces begint met de anagene fase. Dit is de groeifase van je baard. Jouw individuele genetica heeft heel veel te maken met baardgroei en zeker in de eerste fase. De anagene fase kan een paar maanden tot meerdere jaren duren voordat het afgerond is.

Zodra het haar stopt met groeien gaat deze over naar de catagene fase, dat is de overgangsfase. Het zorgt er ook voor dat de strengen van jouw follikels worden gescheiden en aan de huid vast komen te zitten. Bovendien heeft de toevoer van bloed naar het haar de neiging om volledig afgeknipt te worden. Deze fase duurt vaak 2-3 weken.

hoelang duurt lange baard groeien

De laatste fase is de telogene fase of rustfase. In deze fase begint het proces van het vormen van nieuwe haren en/of het aanwakkeren van een nieuwe anagene fase. De laatste fase duurt zo’n 2 tot 4 maanden.

Hoe onderhoud je een baard?

Stap 1 om je baard te onderhouden, is de baard laten staan. Dat lijkt heel eenvoudig, maar je moet door een paar lastige weken heen. De baard gaat jeuken of je wil je baard al stylen. Houd geduld tot je kunt zien wat voor vorm en textuur je gezichtsbeharing heeft.

Stap 2 is bepalen tot hoelang je je baardgroei wil hebben. Ook is het belangrijk dat om je baardlijn te trimmen zodat het er verzorgd uit blijft zien.

Stap 3 is om je baard goed te verzorgen. Je wilt natuurlijk geen vieze baard. Het is belangrijk om hem regelmatig te kammen en te wassen. Gebruik daarbij verzorgende producten als baardolie of een speciale conditioner gebruiken om de haren zacht en soepel te houden.

Bij stap 4 heb je je baard al een tijdje laten staan en heb je waarschijnlijk al een flinke baard op je gezicht. Het kan er wat onverzorgd uitzien, daarvoor moet je je baard een beetje gaan trimmen. Je verwijdert de langere en losse haren op de laagste trimstand.

Stap 5 staat in het teken van de gehele baard stylen. Na ongeveer een maand kun je je volle baard gaan stylen. Gebruik hiervoor een baardtrimmer en bepaal de gewenste lengte van je baard. Bepaal wat het beste bij de vorm van jouw gezicht past en bepaal de gewenste nek- en kaaklijn van je baard.

Bij de laatste stap, stap 6, is het belangrijk om je baard te onderhouden. Trim altijd eerst je baard en scheer daarna de extra haren in de nek en op de wangen, plus alle plekken (zoals onder de mond) waar je de rand van de volle baard wil aangeven.

Weet je nog niet helemaal welk modelbaard je wil hebben? Check dan alle verschillende baard modellen.