Een niet-werkende motor is het doodvonnis van je auto

Hoelang een auto mee kan is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het mogelijk om een gloednieuwe wagen te kopen met een lage kilometerstand, maar je kan ook kiezen voor een occasion met twee ton op de teller. De ene gaat natuurlijk langer mee dan de ander, dat is logisch. Over het algemeen is een auto met benzinemotor op na zo’n 300.000 kilometer.

Toch is de kilometerstand niet de enige factor die een grote rol speelt in de levensduur van een wagen. Als we de gemiddelde cijfers erbij pakken, zit er een significant verschil tussen benzine- en dieselauto’s. De motor speelt namelijk een grote rol in de levensduur van je bolide. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om onderdelen als velgen, banden en ruitenwissers te vervangen, terwijl een niet-werkende motor vaak het doodvonnis is van een auto. Natuurlijk is het mogelijk om de gehele motor te laten repareren of vervangen, maar in de meeste gevallen is zo’n ingreep duurder dan de auto in z’n geheel. Economisch gezien is de auto dan afgeschreven en kan deze enkel nog gebruikt worden als onderdelendonor voor andere wagens.

hoelang doet men met een auto

Warmrijden en goed onderhouden

Het is dus zaak om goed te zorgen voor de motor van je auto. Let er bijvoorbeeld op dat alle vloeistoffen vers en goed bijgevuld zijn. Ook kan het geen kwaad om regelmatig nieuwe filters te (laten) plaatsen. Daarnaast is het verstandig om de auto eerst even warm te rijden voordat je het gaspedaal platdrukt. De motor kan dan op gang komen en dat voorkomt onnodige slijtage. Te lang stationair laten draaien voordat je vertrekt, is ook weer niet handig. Er zijn dus een heleboel dingen waar je op kan letten om de slijtage van de motor tegen te gaan.

Een dieselmotor is sterker

Dezelfde regels gelden voor auto’s met een dieselmotor. Toch hebben dieselmotoren over het algemeen een langere levensduur dan benzinemotoren. Een dieselmotor is een stuk steviger gebouwd en kan iets beter tegen een stootje. Ook laat diesel minder slijtage achter in de motor dan benzine. Benzine heeft op lange termijn een destructieve werking op de motor, maar ja, je kan helaas geen water tanken. Voor auto-eigenaren van een benzinebolide is het dus verstandig om Super98 te tanken. Die benzinesoort heeft een reinigende werking op de motor. Verder draait een benzinemotor over het algemeen meer toeren dan een dieseltje. Ook dat heeft op lange termijn z’n gevolgen.

Auto’s met 800.000 op de kilometerteller

Gemiddeld gezien gaat een dieselmotor dus langer mee dan een benzinemotor. Een dieselauto is pas op na circa 400.000 kilometer. Toch hebben grote automerken als Volvo en Mercedes in het verleden al eens het tegendeel bewezen. Zo zijn er genoeg auto’s met dieselmotoren terug te vinden die richting de 800.000 kilometer op de teller hebben staan. Met de nieuwe wetgeving omtrent milieubewust rijden is het echter niet zo verstandig meer om een diesel aan te schaffen. Hiermee loop je namelijk het risico dat je niet welkom bent in grote steden als Amsterdam en Den Haag. De CO2-uitstoot van dieselmotoren is groter dan dat van benzinemotoren. Om de stad alsnog in te kunnen is het verplicht om een milieusticker te bezitten. Let daar dus goed op!

Wees zuinig met je vierwieler

Om je auto voorbij een kilometerstand van 300.000 of 400.000 te kunnen trappen is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Maak dus geen domme fouten als het tanken van de verkeerde brandstof. Hou de banden op de juiste hardheid en vervang ze wanneer het profiel niet meer correct is. Ook is het niet onverstandig om de auto overdekt en afgesloten te parkeren. Dit is uiteraard enkel mogelijk voor mensen met een garage of overkapping, maar als de mogelijkheid er is, doen!

Wil jij meer advies om de levensduur van je auto te verlengen? Lees dan onze tips hoe jij je auto moet onderhouden.