Wodka puur drinken

Tegenwoordig heb je wodka in alle mogelijke smaken. Zo is er wodka met een appelsmaak, of zelfs met cranberry, mango en citroen. Kortom, voor ieder wat wils. Hoe je nu echt optimaal kunt genieten van wodka leggen we je uit aan de hand van een paar handige tips.

 

Goede of slechte wodka

Net zo als met whisky heb je ook goede en slechte wodka. Helaas zie je dat niet aan het etiket, maar je merkt het wel als je het gaat drinken. Is de drank opgewarmd en is het echt niet te pruimen, dan kun je ervan uitgaan dat het echt slecht is. De Russen drinken het overigens gewoon koud, bij voorkeur in de typische wodka glaasjes.

Onmisbaar: zakuska

Wodka drinken is eigenlijk een heel ritueel waarbij je ook nog eens verschillende kleine hapjes geserveerd krijgt. Nu kun je dat natuurlijk amuses noemen, maar daar doen de Russen niet aan. Wil je het zo authentiek mogelijk houden, serveer dan gewoon wat eenvoudigs zoals gerookte vis, pittige worst of olijven. Russen noemen dit een ‘zakuska‘. Uiteraard kun je er ook een Hollands tintje aan geven door blokjes kaas te serveren, maar echt Russisch is het natuurlijk niet.

wodka puur drinken (1)

De toast

Russen zijn bijzonder beschaafd. Net zoals we hier een toast uitbrengen tijdens het heffen van het glas, zo doen ze dat ook in Rusland als ze wodka drinken. In de meeste gevallen drink je jouw drankje in een sociale setting waarbij een deelnemer bedenkt waar op geproost zal worden. Dat kan uiteraard van alles zijn en vaak hoor je iemand dan ook luidkeels ‘nazdrowje’, oftewel proost / gezondheid roepen.

Proosten maar!

Als iedereen een vol glas wodka voor zijn neus heeft staan, is het moment aangebroken om het echt te drinken. Iedereen houdt het glas vast in de rechterhand. De reden hiervoor is dat je de linkerhand nodig hebt om je ‘zakuska’ ofwel, het hartige hapje vast te houden. Dat heb je overigens ook wel nodig. Tijdens het proosten kijk je overigens niemand aan, maar let je op je glas, zou natuurlijk zonde zijn als er ook maar een druppel van de goddelijke drank wordt gemorst.

De wodka drink je in een teug leeg om vervolgens te genieten van je zazuska. Neem daar overigens niet al teveel tijd voor, de volgende ronde komt altijd vrij snel na de eerste.