• Gebruik humor

Humor is bij uitstek het wapen om contact te leggen en het ijs te breken. Natuurlijk kan je vertrouwen op je communicatie skills, maar als die je even in de steek laten is humor altijd doeltreffend. Ben je echt leuk, gevat en origineel, dan helpt het je om contact te maken met anderen. Dat ze je daardoor gaan respecteren is niet meer dan logisch.

Het zal je vaak genoeg zijn opgevallen dat je al snel op belangstelling mag rekenen als je jezelf met een vleugje humor kan presenteren. Wordt je humor op prijs gesteld dan zal men zich ook eerder open willen stellen. Kortom, humor doet wonderen als respect belangrijk voor je is.

  • Laat zien wat je in huis hebt

In sociale situatie, bijvoorbeeld op een feestje of bij de vrijdagmiddagborrel met je collega’s is het van belang dat men weet wat men aan je heeft. Dat wil niet zeggen dat jij je dominant moet opstellen. Ego, arrogantie en opscheppen wordt immers niet gewaardeerd. Wees gewoon jezelf, wees eerlijk en je zal zien dat verschillende deuren voor je open gaan.

Mensen hebben door je eerlijke en open houding sneller respect voor je omdat ze zien dat je niet afhankelijk bent van anderen voor je eigenwaarde.

  • Neem het initiatief

Daadkrachtige mannen krijgen vaak automatisch respect. Althans, zo lijkt het vaak. Toch moet ook de daadkrachtige man laten zien dat hij niet bang is om initiatief te nemen. Goed voorbeeld doet volgen en dit helpt zonder twijfel om respect te genereren. Grote kans dat ze juist jouw voorbeeld gaan volgen, zelfs als men het niet altijd met je eens is.

Als je het van jezelf verwacht en andere mensen laat zien dat je bereid bent om te doen wat nodig is om respect te krijgen, dan zullen ze ook vaker bij je in de buurt willen zijn.

  • Inspireer anderen

Inspiratie is een belangrijk wapen om respect te krijgen. Een paar vakkundig gekozen woorden, een goed advies en oprechte belangstelling zijn belangrijke voorwaarden om gerespecteerd te worden. Daar komt bij dat mensen van anderen houden die erg inspirerend over kunnen komen. Kijk maar een naar video’s van zogenaamde inspirational speakers op YouTube. Je zal zien hoe makkelijk het voor hen is.

Leiders worden gerespecteerd omdat ze andere mensen laten geloven in de dingen die ze doen. Ze laten anderen zien hoe het anders en beter kan, en daardoor komen veel doelen binnen handbereik. Als je respect wilt krijgen, doe dan gewoon je best om anderen te inspireren. De enige voorwaarde is dat je eerlijk bent over wat je zegt (en het goede voorbeeld geeft).

  • Weet wanneer je moet luisteren

Ken je het spreekwoord ‘spreken is zilver, zwijgen is goud? Alhoewel het een ouderwetse uitspraak is, klopt het als een bus. Een slimme man (of vrouw) weet dan ook wanneer hij of zij het beste alleen kan luisteren. Heb je een gezaghebbende positie, dan kan je daar mooi van profiteren. Dat betekent natuurlijk wel dat je ook moet kunnen luisteren naar je gesprekspartner. Doe je dat op een natuurlijke, ongedwongen manier, dan volgt het respect automatisch.

  • Streef naar perfectie

Respect en bewondering strelen je ego, maar je moet het wel verdienen. Dat wil zeggen dat je ook oog moet hebben voor verbeterpunten. Let dus op hoe mensen je benaderen en behandelen. In veel gevallen kan je al uit de non-verbale communicatie veel lessen trekken. Ben je op bepaalde gebieden juist een uitblinker, dan zal je merken dat je snel het respect krijgt wat je zoekt. Je doet dan immers iets waar anderen meer moeite mee hebben. Dat betekent niet dat dit van toepassing is op alle gebieden. Juist de dingen waar je minder goed in bent verdienen de aandacht.