De gemiddelde leeftijd van overlijden

De levensverwachting van de mens wordt alsmaar hoger. In Groot-Britannië is de levensverwachting rond de 80 jaar, dat is beter dan de VS. Daar ligt het rond de 77 jaar, volgens Data Commons. In Nederland ligt de gemiddelde levensverwachting nog nét iets hoger. Zo is de gemiddelde levensverwachting voor mannen in Nederland 80,1 jaar en voor vrouwen 83,1 jaar (uit onderzoek van het CBS, 2022). Door de vooruitgang in de zorg is er een grotere kans dat je ernstige aandoeningen overleeft. Hierdoor mogen we nog langer genieten van het leven op aarde.

Jeanne Calment is de oudste persoon die ooit heeft geleefd. Ze was geboren in 1875 en werd maar liefst 122 jaar oud. De gemiddelde mens wordt vaak niet zo oud als Jeanne. Door haar zeer lange leven spookte bij veel wetenschappers de vraag: hoelang zou een menselijk lichaam theoretisch gezien kunnen leven?

Mensen kunnen maximaal 150 jaar worden

Een groep richtte zich volledig op vraagstuk. De maximale levensverwachting van de mens: 150 jaar. Bizar.

Onderzoekers van biotechbedrijf Gero en het Roswell park Comprehensive Cancer Center bestudeerden de veerkracht van het menselijk lichaam om te herstellen van schade. Aan de hand van de medische gegevens van honderdduizenden vrijwilligers, konden ze met AI de maximale levensduur van de mensen inschatten. Daarnaast werd er rekening gehouden met de leeftijd, ziekte en leefstijlfactoren. Zo ontdekten ze dat je lichaam het volledige herstellen begeeft tussen de 120 en 150 jaar.

In de tussentijd worden er medicijnen getest die het verouderingsproces van je lichaam kunnen vertragen. Hierdoor zou iemand in theorie tot 200 jaar kunnen laten leven, maar dat idee is nog erg ver.