Wat houdt een open relatie in?
Een open relatie is voor iedereen anders. En dus maakt het specificeren ervan erg lastig. Er bestaat echter wel een algemene omschrijving voor het fenomeen en die luidt als volgt: “In een open relatie is er de vrijheid om naast je huidige partner ook met andere een seksuele en/of emotionele band aan te gaan”. Zoals al eerder gezegd, iedereen ervaart een open relatie anders. Dit heeft te maken dat elk koppel zelf de regels bepaalt.
Wanneer een relatie niet op rolletjes loopt, kiezen sommige koppels ervoor om de relatie te beëindigen of toch maar de relatie voort te zetten. Ook kiezen sommigen ervoor om een open relatie aan te gaan. Juist die keuze wordt onder een steeds groter groeiende groep gemaakt. Hoewel velen ervan overtuigd zijn dat een open relatie gedoemd is om te falen of niet werkt, kan dit voor sommige mensen wel de oplossing zijn.
Stel duidelijke grenzen voordat het fout gaat
De eerste stap bij het nemen van een open relatie is natuurlijk praten met partner. Sommigen zijn daar subtieler in dan anderen, maar hoe dan ook; let op met wat je zegt. Je wilt namelijk niet overkomen als ondankbaar of ontevreden. Bedenk vooraf dan ook goed waarom je eigenlijk een open relatie wilt. Maak vooral duidelijk dat je wel om je partner geeft. Je wilt natuurlijk niet het idee van ontrouw of ‘ik ben niet leuk genoeg’ oproepen.
Misschien ben jij wel degene die het niet had zien aankomen. Maar wees dan vooral open en eerlijk tegen je partner. Leg uit hoe jij er in staat, hoe je het voor je ziet of natuurlijk hoe je het niet voor je ziet.
Het is ook heel belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Zodra je dit niet doet kan het regelrecht uitlopen op een ramp. Het kan zijn dat jij óf je partner ineens voor enorme verassingen komt te staan. Wat voor jullie beiden geen plezier is. Praat er daarom vooraf goed over. Spreek bijvoorbeeld af of er bepaalde seksuele handelingen zijn die niet door de beugel kunnen. Of bespreek hoe het zit met het gebruik van voorbehoedsmiddelen met een ander. En denk ook eens aan relaties aangaan met een ander, is dit oké of kan dit niet? Maak dus duidelijke afspraken met elkaar.
Sta 100% achter je keuze
Ben er bovendien allebei zeker van dat dit is wat jullie willen. Het gebeurt nog wel eens dat de één “ja” zegt maar nee bedoelt. Wanneer je een open relatie aangaat, moeten jullie er allebei 100% achter staan. Je moet het niet doen omdat de ander het wilt. Dit kan later écht voor problemen zorgen. Omdat jij of je partner dan degene is die zich in een eenzijdige open relatie begeeft.
Het begint pas echt wanneer de keuze van een open relatie wederzijds is. Maar pas op en spring niet gelijk in het diepe. Spreek bijvoorbeeld eerst een proefperiode af samen met je partner. Ga kijken of het voor jullie beide werkt en bespreek daarna of jullie ermee door willen gaan.
Maar ontstaat er jaloezie of wordt het alsmaar groter bij jou of bij je partner? Dan zal er een goed gesprek gevoerd moeten worden. Herinner elkaar waarom jullie voor zo’n soort relatie hebben gekozen en kijk waar de jaloezie vandaan komt. Jaloezie gaat namelijk hand in hand met argwaan en vertrouwen. Wanneer de één de ander niet vertrouwt, biedt het geen rooskleurige toekomst. Focus vooral niet alleen maar op jezelf maar richt je ook op je partner. Niemand heeft ooit gezegd dat een open relatie gemakkelijk zal zijn, maar een monogame relatie is ook niet altijd even makkelijk.