1. Erken dat je behoefte hebt aan een vriend

De eerste stap is om te erkennen dat je daadwerkelijk opzoek bent naar vrienden en je het toch niet allemaal alleen wil doen. Mensen zijn kuddedieren en hebben sociaal contact nodig. De mate waarin iemand sociaal contact nodig heeft is natuurlijk per persoon verschillend, maar toch hebben we allemaal die behoefte vanbinnen. Als je hebt geaccepteerd dat je eigenlijk wel behoefte hebt aan andere mensen om je heen, kun je zoeken naar nieuwe vrienden.

 

2. Ga uit je comfortzonde

Ben je een echte huismus en vind je het fijn om lekker thuis te blijven? Daar is helemaal niks mee, maar de kans dat je nieuwe mensen ontmoet in je eigen huis is natuurlijk erg klein. Probeer eens uit je comfortzone te kruipen en lekker eens naar buiten te gaan. Zo ben je niet alleen letterlijk buiten je huis, maar kun je door de nieuwe omgevingen en mensen eens lekker uit je hoofd komen. Begin eens met een lekkere wandeling om te inventariseren wat er allemaal te doen is en waar mensen zich gaan verzamelen. Zo kun je uiteindelijk de stap maken om eens binnen te gaan en nieuwe vrienden te ontmoeten.

hoe nieuwe vrienden maken volwassen

3. Ontdek plekken waar je gelijkgezinden kunt vinden

Interessante plekken trekken interessante mensen en wie weet kom je net daar jouw nieuwe vrienden tegen. Als je het lastig vindt om zomaar een onbekende plek binnen te lopen, kun je altijd naar openbare plekken gaan. Denk bijvoorbeeld aan een sportschool, bekende lunchgelegenheid of een lokale evenementen. Kijk eens wat voor soort mensen daar zijn en of het een plek is dat zich openstelt om nieuwe connecties te maken.

4. Je mag jezelf kwetsbaar opstellen

Vaak wordt mannen geleerd dat ze absoluut niet kwetsbaar horen te zijn en zich zeker niet kwetsbaar moeten opstellen. Dat is natuurlijk complete onzin, want door kwetsbaar te zijn kun je diepere connecties aangaan. En net datgene is nodig om de stap van kennissen naar vrienden te maken. Juist het taboe doorbreken is precies wat je nodig hebt om de stap te kunnen maken om vrienden te maken. Probeer jezelf duidelijk te maken dat je je niet alleen kwetsbaar mag opstellen, maar dat het dus ook noodzakelijk is om kwetsbaar te zijn. Dit zal je niet meteen bij iedereen willen doen, maar wanneer het goed voelt zal het je enorm goed doen.

5. Maak contact met oude bekenden

Zijn er mensen uit vorige vriendenkringen waar je toentertijd ontzettend goed mee kon opschieten? Misschien is het dan een idee om weer eens contact te zoeken en te kijken hoe het met ze is tegenwoordig. Je hoeft niet de intentie te hebben om meteen weer goede vrienden te worden, maar het kan je wel helpen de stap te zetten om contact met iemand op te nemen.

6. Denk na over je eigen persoonlijkheid

Wees je ook bewust van wie jij bent als persoon en welke persoonlijkheidskenmerken bij jou juist op de voor- of achtergrond liggen. Het kan namelijk zijn dat je zelf bijvoorbeeld erg dominant bent en veel aandacht opeist. Jouw eigen gedrag roept ook een bepaalde reactie bij anderen op en die kennis kun je dus gebruiken om te kijken waarom jij het lastig vindt om vrienden met mensen te worden. Het is niet de bedoeling dat je helemaal gaat veranderen als je merkt dat je misschien te dominant bent, maar je kunt er wel eens wat dingen mee uit proberen. Kijk ook eens naar hoe jij reageert op andere soorten mensen. Zo kun je voor jezelf op een rijtje zetten met welke soort mensen jij juist wel of niet matcht. En wie weet is de perfecte match misschien totaal niet wat je had verwacht.

hoe nieuwe vrienden maken als volwassene man

7. Wees nieuwsgierig en oprecht naar anderen

Vind je het lastig om vragen te stellen? Ook dan ben je zeker niet de enige. Sommige mensen kunnen zich van nature nieuwsgierig opstellen en anderen moeten daar net even wat meer moeite van doen. Toch is een nieuwsgierige houding belangrijk als je nieuwe mensen leert kennen. Er zijn niet voor niks cliché vragen over wie iemand is, wat diegene doet, wat de hobby’s zijn, et cetera. Deze vragen werken en laten de andere persoon merken dat je in diegene geïnteresseerd bent. Daarnaast werken zulke vragen ook goed om een gesprek te openen. Daarna kun je proberen door te vragen om elkaar zo beter te leren kennen.

8. Zeg wat vaker ‘ja’

Iedereen heeft zijn eigen grenzen en die zijn ook erg belangrijk. Toch denk je zelf misschien dat je je grens bereikt hebt, maar vind je het eigenlijk gewoon heel erg spannend. Maar spannend kan juist ook heel erg leuk zijn en daar kom je alleen achter als je het ook daadwerkelijk gaat doen. Zeg daarom eens wat vaker ‘ja’ als mensen je meevragen iets leuks te doen. Was het na afloop toch niet helemaal je ding? Dat is helemaal prima, maar je hebt het in ieder geval wel gedaan en er weer van geleerd.

9. Ontdek je interesses en ga daar mee bezig

Het zal je vast niet verbazen dat meerdere onderzoeken hebben laten zien dat vriendschappen het makkelijkst opgebouwd worden in groepen van mensen met overeenkomende interesses. Je weet dan allebei waar het over gaat en je begrijpt elkaars passie. Dit zijn essentiële onderdelen van een goede vriendschap en je kunt de interesses ook samen uitvoeren. Heb jij nou een hele leuke hobby? Kijk dan eens of er mensen in de omgeving zijn die dezelfde passie of hobby hebben. Er zijn namelijk veel hobby’s die jij samen met je vrienden kan doen. Je kunt kijken of er specifieke plekken zijn waar deze hobby wordt uitgevoerd. Natuurlijk kun je ook altijd even extra online checken of er groepen zijn met gelijkgezinden.

10. Wees consistent in het afspreken

Als je eenmaal leuke mensen hebt gevonden, is het werk alleen nog niet klaar. Net als elke relatie vergt ook vriendschap inspanning, tijd en energie. Het is daarom ook belangrijk dat er inspanning, tijd en energie vanuit jouw kant komt als jij de mensen heel leuk vindt en ze graag vaker zouden willen zien. Probeer consistent te zijn in het afspreken om zo jullie band te onderhouden. Merk je dat alle moeite toch alleen uit jou lijkt te komen? Dan is het misschien toch niet helemaal de perfecte match en kun je het beste verder kijken.