Hoe word je mentaal sterker?
Het vermogen om goed te presteren in al deze dingen wordt bepaald door hoe fit je brein is. Dus hier zijn vijf dingen die je kan doen om zowel fysiek als mentaal sterker te worden.
1. Omring jezelf met geweldige vrienden
Breng je tijd door met vrienden die je een geweldig gevoel geven. Vrienden die je verheffen, waar je volkomen jezelf bij kan zijn, waar je goed mee kan lachen en die je altijd hebben gesteund. Deze vrienden zijn jouw golden ticket.
Je moet omgaan met mensen die je bijstaan en die er altijd voor je zullen zijn. Mensen met sterke familie- of sociale banden zijn over het algemeen gezonder dan mensen die geen ondersteunend netwerk hebben.
2. Bewegen
Die weten we allemaal. Maar toch even een kleine reminder. Die workouts houden je serotonine (het gelukshormoon) niveau en energieniveau hoog. Die buikspieren blijven dan ook strak. Zorg goed voor jezelf. In plaats van te feesten en in de weekenden allemaal losbandig te doen, kies ervoor om door te gaan met sporten, gezond te eten en je vrienden en familie te zien. Natuurlijk, als het om die uitgaansavonden gaat, kan je er helemaal voor gaan! Maar het heeft wel wat om 90% van de tijd de A+ versie van jezelf te zijn.
Een onderzoek uit 2017 aan de Western Sydney University toonde dat regelmatige lichaamsbeweging (30 minuten per dag) de achteruitgang van de hersengrootte vertraagt. Met andere woorden, lichaamsbeweging kan worden gezien als een onderhoudsprogramma voor de hersenen.
3. Krijg betere slaapgewoonten
Dat betekent niet alleen voldoende slapen en goed slapen, maar ook elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden. Topsporters gaan naar bed en worden minstens drie dagen voor een wedstrijd op een vast tijdstip wakker, zo niet een week of altijd. De kwaliteit van je slaap en slaapschema zijn van invloed op jouw focus en controle over je gedachten, emoties, scherpheid en uithoudingsvermogen. Die laatste is wel handig voor wanneer je gaat sporten, wat trouwens je slaapkwaliteit verbetert. Slaap speelt ook een cruciale rol bij geheugenvorming. Een onderzoek uit 2012 toonde dat een goede nachtrust het vermogen om feiten te herinneren met 20% verbeterde.
4. Zoek het grotere plaatje
Piekeren over de kleine dingen geven je stress. Het is maar al te gemakkelijk om in de details te verdwalen en het grote plaatje uit het oog te verliezen. De details zijn belangrijk, ze brengen ons immers van A naar B. Het is echter noodzakelijk om af een toe het grotere plaatje te zien. Dan weet je weer precies waar je naar toe gaat en krijg je een duidelijker beeld van je doelen.
Echter, wanneer je in zoveel richtingen wordt getrokken, met veranderende prioriteiten en de nooit eindigende druk om te zorgen voor uitstekende resultaten, kan het moeilijk zijn om het grotere beeld te zien. Het alternatief is erger. Als je in de details blijft hangen, verandert er niets.
5. Mediteren
Een studie uit 2012 uitgevoerd door Gaelle Desbordes keek gedurende acht weken, door middel van FMRI- scans, naar de hersenen van mensen die voor het eerst leerden mediteren. Uit onderzoek bleek dus dat het activiteitsniveau in de amygdala verminderde, zelfs op willekeurige momenten gedurende de dag. Dit is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor negatieve emoties, zoals angst, woede en ongerustheid.
Als je in een goed humeur bent, is het zoveel makkelijker om te studeren, te werken, je te concentreren en je acties onder controle te houden. Ook even heel eerlijk zijn, niemand heeft überhaupt zin in gevoelens van angst of ongerustheid. Dus als meditatie die verminderen, kom maar op.
Met de bovenstaande tips zal mentaal sterker worden dichterbij dan ooit zijn. Zorg niet alleen fysiek voor jezelf, maar ook dat je koppie fit is. Succes!