Hoe kan je het beste port bewaren?

Van port wordt altijd gezegd dat het van “verjaardag tot verjaardag” meegaat. Met andere woorden, de bewaringstermijn is wel iets langer dan een paar dagen. Dit is dan ook het grote verschil met het bewaren van rode wijn. Het betekent overigens niet dat je port oneindig kan bewaren. Het is dan wel versterkte wijn, toch blijft het feitelijk gewoon een wijn. Het bewaren van port is in grote lijnen afhankelijk van een drietal zaken:

  • Welke soort port is het?
  • De inhoud van de (aangebroken) fles?
  • De manier van bewaren

Een geopende fles port

Net als bij een aangebroken fles wijn, is de hoeveelheid port van groot belang als je de fles wilt bewaren. Na het openen van een fles komt er namelijk altijd zuurstof bij en dit heeft onherroepelijk gevolgen voor de kwaliteit. Uiteraard is dit onder andere afhankelijk van de kwaliteit, maar ook een dure fles port zal niet extreem lang goed blijven als er nog maar een klein beetje achterblijft in de fles.

Hoe lang port bewaren

Een ander belangrijk punt is de manier waarop de aangebroken fles wordt afgesloten. Onthoudt in ieder geval dat een fles port met een kurk en een kunststof hoedje feitelijk al aangeeft dat deze Port geen exemplaar is om langdurig te bewaren. Ontbreekt het kunststof hoedje, dan kun je ervan uitgaan dat die port wel degelijk geschikt is om (lang) te bewaren.

De kurk van een fles port

Naast de hoeveelheid zuurstof en het type kurk van een fles port, is ook het type belangrijk. Zo kun je een Tawny Port ongeveer drie tot vier weken goed houden en is de bewaartermijn van een geopende fles Ruby Port beperkt tot enkele dagen. Wil je het echt goed doen, bewaar dan de Port in de koelkast. Door de lagere temperatuur vertraag je het verouderingsproces en kun je nog langer van je favoriete port genieten.