Hoe kan je jezelf kalmeren?

Of iets nu niet is gegaan zoals je wilde of dat iemand je van streek heeft gemaakt, het is belangrijk dat je jezelf kunt kalmeren. Volgens Lori Ryland, psychotherapeut en hoofd klinische zorg bij Pinnacle Treatment Centers, is er eigenlijk een logische reden waarom we zo uitvallen. Wanneer je gestrest of geagiteerd bent, verandert er iets in je lichaam. Dat betekent dat je het niet alleen emotioneel ervaart, maar ook lichamelijk. Dus, als je op het punt staat om te flippen, zijn hier zes eenvoudige manieren om weer rustig te worden.

1. Haal diep adem

Diep ademhalen is de nummer één en de meest effectieve techniek om woede en angst snel te verminderen. Waarom? Als we angstig of overstuur zijn, halen we vaak oppervlakkig adem. Door dit te doen stuur je een boodschap naar je hersenen dat het je fight-or-flight reactie nodig heeft. Als je lang en diep ademhaalt, stop je dat proces en word je rustiger.

Psychotherapeut Lesley Smith zegt dat een snelle oefening genaamd een 4-6-8 ademhaling een van de beste methoden is om te gebruiken. Het is heel eenvoudig. Je ademt vier seconden in, vervolgens hou je dit zes seconde vast, om vervolgens over acht seconden uit te ademen.

2. Maak een grapje

Hoewel het misschien niet zo’n goed idee lijkt om een duidelijk verontrustende situatie te verlichten, is het misschien toch beter dan je denkt. Als je humor kunt vinden in een ernstige situatie, zal dat je hersenen helpen een andere versnelling te kiezen. Humor relativeert. Niet alleen zal de stemming in het algemeen oplichten, ook je eigen stemming zal beter zijn. Betekent dit dat je het probleem in kwestie volledig moet vergeten? Nee, natuurlijk moet je er nog steeds over praten, alleen nu een beetje kalmer.

3. Discussieer je eigen gedachten

Het leven kan hard zijn, we weten dat het een cliché is, maar het is waar. En daarom denken we vaak alleen maar aan het slechte in plaats van het goede. Daarom is het belangrijk om terug te kijken en met onszelf te debatteren over de vraag of het echt zo slecht is als we het doen voorkomen. Hoewel die dingen nog steeds gepaard gaan met legitieme gevoelens, is de kans groot dat je ver op jezelf vooruit bent gelopen. Ook hier is de sleutel weer om het te relativeren.

4. Beweeg je lichaam

Als je op het punt staat te flippen, houd je lichaam veel energie vast die eruit moet. De beste manier om dat te doen is natuurlijk door je lichaam te bewegen. Hoe je dat doet, is aan jou. Of het nu een simpele wandeling is of een paar jumping jacks en push-ups, fysiek stoom afblazen kan je ervan weerhouden emotioneel te ontploffen op het moment.

5. Gebruik je zintuigen

Je zintuigen gebruiken is een andere eenvoudige manier om te kalmeren. Het herinnert je zenuwstelsel eraan dat het niet in overdrive hoeft te gaan terwijl je je in een stressvolle situatie begeeft. Hoe doe je dat? Het is zo simpel als gewoon benoemen wat je ziet, ruikt, proeft, hoort of aanraakt. Het inschakelen van elk van je vijf zintuigen kan je lichaam terugbrengen naar het hier-en-nu.

6. Vraag om wat steun

De grootste fout die wij als mensen vaak maken is denken dat we er helemaal alleen voor staan. Als je merkt dat je worstelt met het omgaan met je emoties, reik dan je hand uit. Dit kan je arts, therapeut of zelfs een vriend zijn.