1. Visualiseer je team

Het is raadzaam om even stil te staan bij de vraag hoe je leven er over tien jaar uit zal zien. Dat kan  gaan om de vraag waar je dan woont, welke ontwikkelingen je hebt meegemaakt en wie je vrienden zijn. Echte vrienden zullen ongetwijfeld deel uitmaken van dat plaatje. Zie je in je huidige vriendengroep weinig mensen waarvan je verwacht dat ze over tien jaar nog tot jouw hechte vriendschappen behoren dan is er werk aan de winkel.

2. Ga voor kwaliteit

Hoe leuk het ook is om twintig of misschien wel dertig vrienden op je verjaardag te ontmoeten, uiteindelijk gaat het niet om de kwantiteit. Door te investeren in kwalitatief goede vriendschappen houd je alleen de vrienden over op wie je echt kan bouwen. Zij vormen de basis van je back-up en zijn alleen daarom al waardevol. Echt, een grote vriendenkring is niet nodig. Als je slechts vier echte vrienden kan opnoemen is het al geweldig. Zelfs drie vrienden volstaan al in veel gevallen.

hoe hechte vriendschappen ontwikkelen

3. Communicatie

Geen enkele relatie houdt stand zonder goede communicatie. Het onderhouden van een vriendschap is dan vaak ook een kwestie van goed communiceren. Het gaat dan vooral om drie zaken: het medium, de frequentie en de inhoud. Zorg ervoor dat die drie onderdelen in balans zijn. Merk je dat die balans bij bepaalde vrienden te wensen over laat, vergeet het dan. In veel gevallen zullen dergelijke contacten erg luchtig blijven, dus zonder diepgang.

4. Werk aan je geheugen

Goede vrienden hoeven niet de deur plat te lopen, maar in het algemeen is het wel van belang dat je de belangrijke zaken van elkaar weet. Focus dus op de details. Niets is zo vervelend als het vergeten van een verjaardag of spontaan op bezoek gaan als die ene vriend net een belangrijke vergadering heeft. De waarde van veel vriendschappen zit juist in de details. Iemand die oprecht geïnteresseerd is in jou als vriend, zal dergelijke zaken altijd onthouden. Doe dat dus ook bij je echte vrienden, al was het alleen maar vanwege de waardering die daar uit blijkt.

Vind jij dat je te weinig hechte vriendschappen hebt ontwikkeld en wil jij graag nieuwe mensen ontmoeten om een vriendschap mee op te bouwen? Lees dan hoe je nieuwe vrienden maakt als volwassene.