Hoe groot is de kans dat jij de Oudejaarstrekking wint?

Het is toch heel verleidelijk om zo’n lot te kopen voor de Oudejaarstrekking, ondanks dat je weet dat je zeer waarschijnlijk niet gaat winnen. Mensen houden er toch altijd hoop in en doen ieder jaar weer mee. Een soort rare en onbewuste gedachte dat je grotere kans hebt om te winnen als je vaker koopt.

Met kansberekening gaat het niet altijd even rationeel bij de mens. Desondanks waren er vorig jaar maar liefst 6,3 miljoen loten verkocht. De kans dat je had gewonnen vorig jaar was dus 1 op 6,3 miljoen. In andere woorden was er dus een kans van 0,00000016 dat je die 30 miljoen zou pakken. Dat is niet heel veel of wel? Nagenoeg onmogelijk dus.

 

Als je op de televisie winnende mensen ziet staan met veel geld in hun hand, dan ga je altijd denken dat jij dat had kunnen zijn. Precies door die gedachte ga je volgend jaar weer een lot kopen. De reclamespots van de loterijen doen het heel slim en zorgen er elke keer weer voor dat immens veel mensen een lot kopen. De hoofdprijs verdelen zou veel meer winnaars opleveren en jouw piepkleine kansje om te winnen een heel klein beetje vergroten. Het blijkt dat loten beter verkocht worden als er één grote hoofdprijs is die niet verdeeld wordt, ondanks dat de kans op winnen kleiner is. Al met al is het dus niet lucratief om een lot te kopen.

Zo klein is de kans om de Staatsloterij te winnen

Binnen drie keer de code van een gevonden pinpas raden heeft een kans van 0,0003. Die kans is 1890 keer groter dan de Oudejaarstrekking winnen. Als je onderweg bent in de auto naar je vrienden, dan is de kans dat je overlijdt onderweg 267 keer groter dan de Oudejaarstrekking binnenslepen. Een beetje luguber maar waar. Heb je wel eens oesters lopen rapen en gehoopt dat je een parel tegenkomt? Die kans is 0,000067, wat het 420 keer groter is dan met oud en nieuw miljonair worden.

Je ziet maar dat de kans vrij klein is, maar toch kopen mensen een lot. Het geeft ook een soort verbinding dat iedereen voor hetzelfde gaat. Los van de loten gaan wij in ieder geval van ons oud en nieuw genieten, en wij hopen dat jullie dat ook gaan doen. Zoek je nog iets om te drinken bij oudjaarsdag? Check dan deze mannelijke dranken die jouw feestdagen helemaal compleet maken.