‘Ja, het gaat prima met me’

De vraag of alles goed gaat nemen we tegenwoordig steeds vaker voor lief. Je vraagt het uit beleefdheid en verwacht eigenlijk altijd dezelfde antwoorden, ‘Ja gaat goed man’ of ‘Jawel, druk’. Wanneer een vriend zal antwoorden met het feit dat het eigenlijk super kut gaat of dat hij ergens mee rondloopt kan het zomaar een enorme verassing voor je zijn. Toch is het iets wat voor kan komen en juist dan is ’t aan jou om te bewijzen dat je een goede vriend bent. Ga zulke gesprekken dus absoluut niet uit de weg.

Schijn bedriegt

Het is niet gek dat we er altijd maar vanuit gaan dat alles goed gaat met iedereen. Een groot deel heeft te maken met ons social media leven. De online wereld tovert een glimlach op ons gezicht met een filtertje erover om te laten zien hoe goed het met je gaat. Helaas staat dit haaks op hoe je je echt voelt. Niemand wil een depressieve foto op z’n Instagram-feed te zien krijgen.. terwijl depressie juist wel een toenemend aspect is.

R u Ok? MAN MAN

R u Ok?

Er is echter een ontwikkeling gaande, namelijk het ‘R u Ok?-movement’. Dit herinnert ons eraan om zo af en toe eens te vragen hoe het nou eigenlijk echt gaat met iemand. Geef elkaar een kans om open kaart te spelen zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Wanneer je vraagt of alles goed gaat dan krijg je al gauw een kort antwoord zonder verdere uitleg. Wil je er echt achter komen hoe het met een vriend gaat dan kan het uitlopen op 2 situaties.

Situatie 1

Je vraagt of alles goed gaat aan een vriend, waarop hij antwoordt ‘Nope, het gaat niet zo goed met me man.’ Probeer hierop in te gaan en vraag wat er aan de hand is, hoelang het al zo met hem gaat en heel belangrijk: geef aan dat je wilt luisteren naar hem. Doe dat ook oprecht, het is niet luisteren om maar te luisteren. Nee, je wil een poging ondernemen om hem te helpen.

Situatie 2

Het antwoord van je maat op de vraag of alles goed gaat is zoals altijd ‘Ja gaat prima’ maar je hebt het gevoel dat hij niet helemaal eerlijk is. Probeer er dan zonder al te veel poespas op in te gaan en zeg iets in de trant van ‘Je lijkt jezelf niet echt de laatste tijd man, ik ben er voor je als je over iets wilt praten’. Hiermee geef je de ander de ruimte om zelf te beslissen om open te zijn of niet. Ga vooral niet pushen.

Bij beide situaties is het heel belangrijk om te luisteren en absoluut niet te oordelen. Probeer hem te helpen of vraag wat je voor hem kunt doen, zoek afleiding en geef aan dat je er altijd voor hem bent. Laat het niet bij deze ene keer maar vraag wat vaker hoe het echt met hem gaat. Dat is toch waar een bromance voor staat, niet dan?