Dit artikel is belangrijk, omdat we zo vaak in een situatie komen waarin we niet exact weten of we er nou formeel of casual bij moeten lopen. Dan ben jij weer de enige die in pak loopt, of andersom: jij die guy met een paar Converse, opgerolde distressed denim en wit T-shirt terwijl iedereen James Bond gaat. Toch een beetje gênant. Daarom omschrijven we in dit artikel een aantal outfits waarmee je altijd veilig zit en er smart uitziet zonder dat je een pak aanhebt. Comfortabel doch ambtelijk. Zo verschijn je nooit overdressed, maar ook nooit underdressed. Zo kan je aankomen op zakelijke afspraak, op iedere date of als je voor het eerst ontmoeting met je schoonouders.

Smart Casual

Coltrui met slim-fit broek

Iedereen heeft wel een mening klaarliggen om tegen de coltrui te gooien, zowel positieve als negatieve worpen. Gelukkig wordt het kledingstuk in door de hedendaagse man steeds meer geaccepteerd. Jullie snappen het, jongens. Met een mooie coltrui lijk je ineens op die heel slicke, goedgeklede Scandinaaf. Ga voor een zwarte, donkergrijze of donkerblauwe en draag deze op een slim-fit broek. Paar derby’s eronder en je kan kopt die sollicitatie zonder moeite binnen.

smart-2

Knit over shirt

Een knit in deze alinea kan je zien als een knitted blazer, merino wollen crewneck, zipped long-sleeve knit of cardigan. Die laatste is wel gevaarlijk – een dad look wil je wel een beetje vermijden.

Let wel dat een knit gecombineerd met een t-shirt en denim snel té casual wordt. Mocht je smart over straat willen, combineer je knitwear dan met een nettere broek of chino en draag er een overhemd onder.

Daarnaast is een knit vaak beter betaalbaarder dan een kwalitatieve blazer.

smart-6

Ongevoerde jas met crewneck

Ben je niet echt een groot fan bent van het dragen van een pak, maar je kan niet echt je vinger erop leggen waarom dit zo is? Dan is een ongevoerde blazer het antwoord op al je twijfels. Dit is het kunstenaars broertje van de zakelijke broertje. De meer relaxere, iets socialere broer. Die iedereen tof vindt, tegen het nonchalante aan, maar toch elegant.

Je kan iets vrijer zijn in kleuren. Probeer khaki, beige of poederblauw. De crewneck die je eronder draagt moet wel echt excelleren. Kies voor een heel fijne knit – cashmere, fijn merino of lamswol  – in een donkere tinten. Uiteraard afmaken met een nette broek, bijvoorbeeld in de vorm van een chino.

smart-5

Donkere denim met nette schoenen

Een denim is niet echt iets wat je snel aantrekt als je er formeel uit wilt zien. Het is dan ook een kunst. Sommige spijkerbroeken gaan te snel op workwear lijken en gecombineerd met formelere items als een net paartje brogues, kan dan soms te erg contrasteren. Hoe dan wel?

Zorg dat je denim in ieder geval een smalle pasvorm heeft en de stof niet té dik. Ga niet boven de 13oz zitten, dan zal deze te snel op workwear beginnen te lijken. Tevens moet de broek perfect boven de schoen zweven. Vermijd kreukels.

Heb je dit onder die knie? Top je spijkerbroek af met een oxford shirt in lichtblauw. Trek een paar beige, suède derby’s of donkerbruine, leren brogues eronder en je kan de beurs weer op.

smart-4

Tailored jas met t-shirt

Een t-shirt wil niet direct zeggen dat je kansen op formaliteit van de baan zijn. Maar verbrand wel even je vijf euro H&M t-shirts. Mocht je een tailored jas met een t-shirt willen dragen, moet je t-shirt wel echt van top-notch kwaliteit zijn en de beste pasvorm hebben.

In plaats van dat je een tweedelig pak draagt, kan je de broek inruilen voor een slim-fit chino of contrasterende broek. Kies een donker kleurend jasje met daaronder een broek in licht contrasterende tint. Draag je t-shirt eronder en nette, minimalistische sneakers aan je voeten. Shinen.

smart-3

Concluderend: je hoeft geen pak te dragen wil je er smart, formeel uitzien. Ook in meer comfortabelere, alledaagse kledingstukken kan je prima op werk verschijnen zonder dat je baas je weer naar huis stuurt.