Om te beginnen met de randzaken. Zo een weekendticket is heel tof, maar je kunt niet om een aantal dingen heen: het vervoer, je verblijf en de kosten ervan. Doorgaans geldt: hoe verder je van huis geraakt, des te meer je kwijt bent. Voor de vluchten alleen al bijvoorbeeld. Al helemaal, zodra je exotische locaties aandoet, zoals Japan of Brazilië. Staat een bestemming bekend als duur, denk aan Singapore, Dubai of Monaco – reken er maar op dat dit doortelt. Met enkel achterhalen hoe duur de tickets voor F1-races zijn, kom je maar deels tot een antwoord dus.

Hoe duur zijn tickets van F1-races? Europese Grands Prix nog steeds relatief goedkoopste

De kosten van een hotel zijn vaak conform met de lokale prijzen van het land. Tenzij je last minute iets zoekt op steenworp afstand van het circuit. Vraag en aanbod, met de nadruk op vraag – dat drijft de prijzen flink op in een raceweekend. Een paar hotelovernachtingen vlakbij Spa-Francorchamps gedurende een raceweekend kost al gauw duizenden euro’s bijvoorbeeld. Kortom: vroeg boeken helpt. Of ver genoeg kijken voor alternatieven. Binnen een afstand van 50-100 kilometer logeren – dat is nog steeds prima aanrijden met een auto.

Een Europese Grand Prix is doorgaans toch schappelijker. Ten eerste omdat, mits de afstand redelijk is, je met een eigen auto vaak voordeliger uit bent. Het is een totaaloplossing qua vervoer. Met meerdere mensen kan dat uiteindelijk goedkoper blijken, dan de vele OV-oplossingen opgeteld tussen het vliegveld, je uitvalsbasis, en het circuit zelf.

Prijzen tickets hoe duur Formule 1 F1

De grootste uitzondering wat Europa betreft blijft de GP van Monaco. Volgens VegasInsider ben je daar gemiddeld ruim 3000 euro kwijt voor een heel weekend. In Oostenrijk, dat onder het Europese gemiddelde van 1000 euro voor een raceweekend ligt, tik je gemiddeld 750 euro voor alles af.

Verschillende types F1-tickets en bijhorende prijzen in 2022

De goedkoopste tickets voor een F1-race vallen onder het type General Admission. In de praktijk heb je dan vrije staanplaatsen. Je kunt kiezen voor een weekendticket of een ticket voor specifieke dagen. Het weekendticket is maar iets duurder dan een zondagsticket en daarmee vaak de beste keuze.

Bij de Grand Prix van België kost een General Admission ticket voor een heel weekend €155. In Hongarije ben je het goedkoopste uit: voor 99 euro ben je in dat opzicht klaar. In vergelijking met de basisprijzen voor het bezoeken van de Australische GP, startend vanaf €200, ben je in Europa relatief goedkoper uit. De Verenigde Staten, daar ben je echt duur uit, de general admission tickets beginnen bij 550 euro per persoon.

In de daarvoor bedoelde zones beweeg jij je vrij met dit type ticket. Dat is het voordeel en ook het nadeel. Lang niet alle circuits bieden voor General Admission daadwerkelijke tribuneplekken. Het alternatief? Ergens met een tuinstoeltje langs de dijk bivakkeren. Wie eerst komt die eerst maalt in vele gevallen. En voor sommige fans die elk jaar General Admission nemen betekent het om 6:00 uur in de ochtend bij het hek staan om de beste plekken te claimen…

Hoe duur zijn kaartjes van verschillende F1-races: de grandstand tickets

De beste keuze voor wie bereid is iets meer te besteden en zo van een vaste zitplaats verzekerd te zijn. De zitplaatsen op de tribune bieden vaak een beter zicht, simpelweg omdat je doorgaans hoger zit. Ook is het bij deze iets duurdere kaartjes vrij gebruikelijk dat er nabij een scherm zichtbaar is, waarop je de actie beter kunt volgen.

kaartjes formule 1

Deze tickets beginnen bij bedragen als 200 euro voor een raceweekend in bijvoorbeeld Hongarije. Ga je naar iets exclusiefs, zoals Monaco? Reken maar op bedragen boven de 700 euro per persoon voor vaste zitplaatsen. Doorgaans geldt: hoe beter je zit, des te duurder de plek. Vooral de tribunes bij start-finish, of waar je meer zicht hebt op inhaalacties, vragen wat van de portemonnee.

Hospitality en Experience-totaalpakketten

Als geld géén probleem is, dan biedt de Formule 1 nog exclusievere kaartjes. Je wordt dan in de watten gelegd; komt waar normaliter geen publiek komt, vertoefd op het VIP-deck met hapjes en drankjes, en kan soms zelfs de coureurs of teamleden ontmoeten tijdens een meet & greet. Het duurste ‘paddock club’-pakket kost gemiddeld 4.500 euro, een exclusief weekendarrangement.

Ben jij de persoon die het toch gewoon thuis wil kijken? Bekijk dan de gratis livestreams voor Formule 1.