Bij welke banen kan je aangenomen worden zonder werkervaring?

Er zijn momenteel in bijna alle sectoren wel tekorten op de arbeidsmarkt. Een goede baan vinden waar je weinig ervaring voor nodig hebt, is daarom best nog wel te doen. Bij de meeste van deze banen doe je de training bij het bedrijf zelf of heb je alleen een korte cursus nodig, en dat zonder werkervaring.

 

1. Klantenservicemedewerker

Als klantenservicemedewerker help je klanten van een bedrijf, meestal via de telefoon, email en sociale media. Meestal krijg je een cursus van het bedrijf zelf, zowel over de werkzaamheden als alle dingen die je moet weten over de diensten of producten die het bedrijf levert.

2. Pakketbezorger

Er zijn verschillende postdiensten in Nederland, plus een aantal bedrijven die grotendeels hun eigen bezorgingen doen. Daarvoor zijn bezorgers nodig. Heb je een rijbewijs en ben je een beetje sterk? Dan kun je zo zonder werkervaring aan de slag bij deze baan.

3. Schoonmaker

Schoonmaken kan fysiek best zwaar zijn, maar het is makkelijk te leren. Je kunt bij mensen thuis schoonmaken, maar ook in hotels of op vakantieparken.

4. Ober

Lijkt het je wel wat om in een restaurant te werken en heb je goede communicatie skills? In de horeca zijn er momenteel veel personeelstekorten. Je kunt dus zo aan het serveren op de terrassen.

5. Barman

Toch liever alleen maar met drankjes bezig? Ook barman is een baan waar je weinig ervaring voor nodig hebt.

banen waar je weinig ervaring voor nodig hebt barman

6. Verkoopvertegenwoordiger

De belangrijkste skill die een verkopen kan hebben is charme en een goed communicatievermogen. Meestal leer je bij het bedrijf zelf hoe je hun product zo goed mogelijk verkoopt.

7. Administratief medewerker

Plannen, communiceren via telefoon en e-mail en papierwerk: veel administratief werk kun je doen zonder een diploma. Dit verschilt wel per bedrijf.

8. Vrachtwagenchauffeur

Lijkt het je wel wat om met een vrachtwagen de weg op te gaan? Je kunt je groot rijbewijs al in 6 tot 8 weken gehaald hebben.

9. Schade-expert

Als schade-expert ben je degene die voor verzekeringsmaatschappijen de schade bekijkt. Over het algemeen kun je dit worden met een cursus van een paar dagen.

10. Bouwvakker

Meestal heb je een mbo-opleiding gevolgd hebben om bouwvakker te worden. Toch kun je soms ook zonder opleiding aan de gang, bijvoorbeeld als bouwhulp. Zolang je maar van aanpakken weet.

baan zonder opleiding bouwvakker

11. Makelaar

Officieel heb je helemaal geen diploma nodig om makelaar te worden. Je kunt als zelfstandige zo aan de slag, al is het wel handig om de basistheorie onder de knie te hebben. Je moet natuurlijk wel een beetje ondernemend zijn.

12. Beveiliger

Als beveiliger heb je alleen je middelbare school diploma nodig. Natuurlijk is het wel belangrijk om een beetje fit te zijn en mag je geen strafblad hebben.

13. Virtuele assistent

Tegenwoordig werken we veel thuis en daardoor zijn verschillende banen naar online verplaatst. Zo ook die van een assistent. Deze baan heeft ook administratieve taken, maar dan vanuit je eigen huis.

14. Copywriter

Ben je goed met taal en draai je je hand niet om voor het schrijven van een tekst? Copywriters schrijven vooral korte teksten voor marketing zoals brochures en teksten voor websites.

15. Web designer/web ontwikkelaar

Programmeer je als hobby? Met een goed portfolio en eventueel certificaten van (online) cursussen kun je daar je werk van maken. Je kunt voor jezelf aan de slag, maar sommige bedrijven nemen ook getalenteerde beginners aan.

banen zonder werkervaring

16. Graphic designer

Voor wie artistiek aangelegd is, is graphic design een optie. Ook hierbij is je portfolio het belangrijkst, maar certificaten helpen altijd mee.

17. Boekhouder

Voor boekhouder geldt hetzelfde als voor makelaars. Wanneer je handig bent met cijfers en weet hoe je een boekhouding bijhoudt, kun je hier gemakkelijk je beroep van maken.

18. Sociale media manager

Wanneer je je helemaal thuis voelt op sociale media en er alles vanaf weet kun je sociale mediamanager worden. Je ontwikkelt en managet bijvoorbeeld campagnes op sociale media en communiceert met volgers.

19. Dataverwerker

Data invoeren in bestanden is veel werk. Bedrijven huren daar vaak mensen in, of nemen ze in dienst. Meestal traint het bedrijf je tijdens het werk, dus voor deze baan heb je verder geen werkervaring nodig.

20. Chat medewerker

Dit is vergelijkbaar met klantenservicemedewerker, maar de kans is groter dat je dit vanuit huis kunt doen. Ook zijn de tijden veel variabeler, omdat veel bedrijven nu 24/7 beschikbaar zijn via chat.

Natuurlijk moet je bij al deze banen wel nog even indruk maken bij het sollicitatiegesprek.