De populariteit van strandhuisjes in Nederland

Het is voor veel mensen uit hoofdzakelijk de binnensteden een langgekoesterde wens om op sommige momenten even uit de drukte van de stad te ontsnappen. Even heerlijk uitwaaien langs het strand biedt daarvoor natuurlijk de beste therapie. Een mooie uitkomst is dan een strandhuisje – buiten onder de sterrenhemel is in Nederland immers niet zo’n goed idee. De meeste huisjes zijn van particulieren en mogen niet aan derden worden verhuurd. Ze zijn bestemd voor eigen gebruik. De laatste jaren komen er steeds meer strandhuisjes bij die gasten kunnen huren voor een aantal dagen. In drie kustprovincies staan strandhuisjes: Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland. In Texel vinden er onderhandelingen plaats met de politiek om daar ook standplaatsen vrij te geven voor slaapstrandhuisjes.

Veel mensen kiezen er voor om gewoon een huisje te huren, gezien het verkrijgen erg lastig is. De verkoop van strandhuisjes vindt vaak in besloten kring plaats. Ze staan ook wel op websites die over de betreffende provincie of badplaats gaat, maar dat is meer uitzondering dan regel. Het betreft immers geen onroerend goed.

hoeveel kost strandhuisje prijs

Wat kost een strandhuisje gemiddeld in Nederland?

Door de schaarste en de vaak stille verkoop van strandhuisjes zijn deze de laatste jaren flink in prijs gestegen – alhoewel nog niet zo erg als bij ‘normale’ woningen. Een strandhuisje in Nederland kost gemiddeld tussen € 50.000 en de € 170.000. Jaarlijks komen daar zo’n 2 á € 4.000 kosten bij voor vervoer, huur van het stukje strand en winterstalling. Dat betekent een prijsstijging van liefst 30% ten opzichte van de jaren ervoor.

Daarnaast heeft ook de locatie invloed op de prijs. Zo zijn strandhuisjes in Hoek van Holland het duurst, gevolgd door IJmuiden. Ook de wachtlijsten in Wijk aan Zee zijn erg lang en dus van invloed op de prijs. Dat de huizenprijzen in ons land hoog liggen, dat is voor niemand een geheim. Wil jij een huis kopen en heb je meer insights nodig? Lees dan over de gemiddelde huizenprijs in Nederland.