Wat is sabreren?
Het gebruik, mits goed uitgevoerd, van een echt champagnesabel, is zonder meer indrukwekkend. Het is een stuk interessanter wanneer je de fles met een handeling kunt openen dan wanneer je staat te klooien om de kurk los te krijgen met je handen. Ben je al eens op een champagneproeverij geweest dan heb je dit ongetwijfeld al eens gezien. Wil jij je eerstvolgende feest op een originele manier vorm geven, kijk dan naar een goede sabel en volg onderstaande stappen.
Hoe moet je een champagnefles sabreren?
Het lijkt een hele kunst, maar het stappenplan is eigenlijk stukken eenvoudiger dan je denkt. We nemen je even stap voor stap mee in het proces.
- Uiteraard verwijder je eerst de folie en de capsule. Denk er aan om ook de folie van de hals te verwijderen, het risico bestaat dat je anders toch nog folie in je glas champagne aantreft.
- Veiligheid gaat voor alles en dus zorg je dan je op een veilige plek staat en doe het bij voorkeur buiten. Het is onnodig om het te zeggen, maar richt de fles niet op mensen of voorwerpen.
- De fles richt je schuin omhoog, in een hoek van 45 graden. De andere hand gebruik je uiteraard om de sabel te hanteren
- Check de fles goed voor je tot actie over gaat. Op de fles zit een lasnaad. Dat is de plek waar je het scherpe deel van de sabel over gaat laten glijden.
- Oefen desnoods met de sabel zodat je zeker weet hoe je de sabel er langs laat glijden. Oefening baart immers kunst.
- Het spannende moment is aangebroken: het sabreren. Even voor de duidelijkheid: maak een vlotte beweging. Je stopt dus niet als je de kurk raakt, maar je maakt een soepele beweging naar boven. Je hebt er niet veel kracht voor nodig, maar te zacht slaan gaat ook niet werken. Doe je het goed, dan krijg je een mooie gladde snede.
Voor degenen die twijfelen, ja er kunnen glassplinters in de champagne terecht komen. Het mooie van het sabreren is dat die splinters er met de champagne uitspuiten, ze komen dus niet in het glas terecht. Proost!