Hoe moet je je barbecue schoonmaken?

Het schoonmaken van de bbq mag misschien niet je meest favoriete bezigheid zijn, het is zeker niet aan te raden om hier echt lang mee te wachten. In het slechtste geval zul je namelijk merken dat de grill snel gaat roesten en dan kun je beter een nieuwe barbecue gaan kopen. Doe het dus op tijd, dan bespaar jij jezelf een hoop geld. Met onderstaande tips gaat het in ieder geval goed komen.

 

 

Wat heb je nodig?

De beste tip is in ieder geval door er niet te lang mee te wachten. In een ideale situatie doe je dat dus als de barbecue goed is afgekoeld. Gemakshalve gaan we er van uit dat je de avond liever met vrienden dan met een vaatdoek doorbrengt. Met andere woorden, doe het de volgende ochtend direct. Zorg dat je de volgende spullen binnen handbereik hebt:

  • Waspoeder of baking soda)
  • Spons
  • Handschoenen
  • Oude kleren
  • Keukenpapier

Het rooster van de bbq schoonmaken

De eerste stap is het reinigen van het rooster. Daar gaat het vlees op, dus kan het niet grondig genoeg gebeuren. Dit is feitelijk het makkelijkste onderdeel. Het rooster plaats je namelijk in een teil warm water. Hier doe je een flinke scheut schoonmaakmiddel bij (of schoonmaakazijn of baking soda). Echt veel hoef je niet te doen, je laat het gewoon een paar uur weken. Past het rooster er niet helemaal in om dat je zo nodig weer eens een jumbo bbq wilde kopen, dan zul je het een paar keer moeten draaien en af en toe het water moeten verversen.

Mocht het nu zo zijn dat het vuil echt zit vastgebakken, laat het dan gerust een nacht weken. Is het vuil goed losgeweekt, reinig het dan met een spons of onder de kraan. Goede tip: ga je het rooster buiten schoonmaken, leg het dan voor het afspelen op een grote handdoek zodat de vetresten niet in het gras of op de tegels belanden.

bbq schoonmaken

Stap 2: De kuip

De bbq bestaat niet enkel uit de grill. Mocht je dus denken dat je al klaar bent: helaas. De kuip waar de kolen in liggen mag ook gereinigd worden. Mag, omdat het niet elke keer hoeft te gebeuren. Maak er echter wel een gewoonte van om de bbq elk jaar minstens een keer volledig te reinigen, dan heb je er het langste plezier van.

De kuip maak je op bijna identieke manier schoon: vul het ding met water, kiep er wat waspoeder in en laat het een paar uur weken. De kuip reinig je vervolgens met een schuursponsje en je spoelt het als laatste af met koud water.

Stap 3: Olie inwrijven

Naspoelen lijkt misschien voldoende, maar voor een goed onderhoud van je barbecue is net even iets meer nodig. Als het rooster en de kuip goed zijn gereinigd, kun je deze nog met wat olie helemaal reinigen. Je druppelt gewoon wat olie op een paar velletjes keukenpapier en je wrijft hiermee het rooster en de kuip goed in. Je hoeft hier maar een beetje olie voor te gebruiken. Deze olie beschermt je barbecue tegen roest zodat je de volgende keer met een bijna nieuwe bbq aan de slag kan.

Stap 4: Onderhouden

Nu je bbq weer als nieuw is, is het belangrijk om het ook goed te onderhouden. Op die manier voorkom je dat je straks steeds een halve dag kwijt bent aan het grondig reinigen. Op die manier hoef je slechts het rooster goed schoon te maken en kun je regelmatig genieten van een prima werkende buitengrill.