Een anti-aanbaklaag geeft geen garantie voor aanbranden

Als jij dacht dat jouw vlees vanwege de anti-aanbaklaag niet kunnen aanbranden, dan heb je het mooi mis. Dit biedt dus géén garantie dat je vlees ook daadwerkelijk niet zal verbranden. Wat vrij weinig mensen bijvoorbeeld weten, is dat je een hete pan met anti-aanbaklaag nooit direct onder een koude kraan moet afspoelen. Dit zorgt er namelijk voor dat de aanbaklaag langzaam losweekt en uiteindelijk zal verdwijnen.

Mocht je dit al wel weten, kan er natuurlijk nog steeds heel veel misgaan tijdens het braden in een pan met aanbaklaag. Een veel voorkomende fout is bijvoorbeeld weglopen bij het fornuis: het braden van vlees of andere lekkernijen luistert meestal namelijk erg nauw. Voor je het weet staat je eten dus (veel) te lang op het vuur en ligt het risico op een aangebrande pan op de loer. Enkel als je vlees een paar uur moet sudderen, kun je even weglopen.

Het schoonmaken van een aangebrande pan is eenvoudig

Goed, misschien was je van deze life hacks nog niet op de hoogte of heb je gewoon niet zoveel affiniteit met koken. Het zou in dat geval heel goed kunnen dat je regelmatig te maken krijgt met een aangebrande koekenpan. De kunst is dan om het hoofd koel te houden en dit probleem op te lossen. Misschien heb je echter geen idee hoe je dit probleem moet oplossen en zul je proberen om de aangekoekte laag weg te schrapen of los te weken. Dit is echter niet de bedoeling: het wegschrapen van de aangebrande laag zal de pan en de aanbaklaag beschadigen en ook het losweken van de aangekoekte laag zal weinig uithalen. Er is gelukkig een simpele en zeer effectieve manier om je pan weer schoon te krijgen. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan snel even deze Instagram-video:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tomas Breemen (@handigetips__)

Met deze truc is jouw koekenpan straks weer brandschoon

Het enige wat je nodig hebt om je koekenpan weer schoon te krijgen is een beetje water en twee eetlepels soda. Voeg dit mengsel toe aan je pan en zet hem op het fornuis. Het is namelijk belangrijk dat je dit goedje verwarmt, anders gaat het alsnog niks helpen. Breng het water aan de kook en wrijf zachtjes met een spatel over de bodem van de pan. Je zult zien dat de aangekoekte laag zich zal oplossen in het niets en dat de pan direct weer ready is voor de volgende bakbeurt. Mocht dit om onverklaarbare redenen niet lukken, kun je dit trucje ook nog met cola proberen. Een Instagram-gebruiker laat in de reacties weten dat het koken van cola in je pan uitkomst zal bieden.