Het salaris van de CEO van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij

Begin 2017 kwam het salaris van KLM CEO Pieter Elbers ter sprake, nadat de raad van commissarissen hem destijds een salarisverhoging aan hadden willen bieden van 11%. Hiermee zou Elbers op een jaarlijks salaris van €500.000 komen. Dit werd destijds tegengehouden en uiteindelijk deed het geluid de rondte dat er maximaal €475.000 aan vastgesteld salaris uitgekeerd zou worden. Evenveel als zijn voorganger Camiel Eurlings.

Ondertussen heeft Pieter Elbers een vast brutosalaris van €522.000 op z’n naam staan, wat neerkomt op zo’n €43.500 bruto per maand. In de eerste maanden van dit jaar heeft hij zijn normale salaris op z’n rekening gestort gekregen, maar voor de resterende aantal maanden heeft hij besloten een deel daarvan te schappen. In totaal levert hij ongeveer 70.000 euro dit jaar in. Toch zal de topman niet krap bij kas komen te zitten. De komende maanden verdient hij nog steeds ongeveer 34.800 euro per maand. Dat zorgt ervoor dat zijn totale basissalaris dit jaar op €452.400 uitkomt.

In april van dit jaar was er zelfs nog sprake van een eventuele bonus. Wat resulteerde in een hoop rumoer. Het plan was uiteindelijk ingetrokken op verzoek van Elbers en de raad van commissarissen van KLM. Toch waren er verschillende Kamerleden die boos waren over het feit dat er überhaupt werd nagedacht over salarisverhogingen en bonussen in dit soort tijden. Wat begrijpelijk is.

Air France-KLM

Zijn naaste collega en CEO van Air France-KLM, Ben Smith, zit in een soortgelijke situatie. Ook al vangt de Canadees al helemaal een astronomisch bedrag voor zijn functie. Vorig jaar ontving hij een basissalaris van €900.000 en zijn bonus over vorig jaar is vastgesteld op  €768.456. Smith heeft net als Elbers afstand genomen van zijn bonus. Voor de rest van de coronacrisis levert hij 25 procent van zijn salaris in. Hij ontvangt nu een basissalaris van grofweg €75.000 bruto per maand. Dat nu gedaald is naar een bedrag van 56.250 euro per maand. Niet iets om wakker van te liggen.