Efficiënter trainen: het juiste tijdstip
Het hanteren van een vast schema voor je wekelijkse, of misschien wel dagelijkse, bezoeken aan de sportschool kan effectief zijn. Dat kan een hele opgave zijn. Vaak hebben we meerdere verplichtingen: werk, school, sociale contacten en wordt ons fitnessuurtje er ‘even’ tussenin gepropt. Het resultaat: veel beweging, maar de kans om je persoonlijke doel te bereiken is minimaal. Vooral als je graag wilt afvallen kan het behulpzaam zijn om op vaste momenten te trainen. Je bent namelijk niet op elk moment van de dag even sterk of in vorm. Er bestaat dus wel degelijk zoiets als het juiste tijdstip om te trainen
Er is goed nieuws: door een wetenschappelijke benadering kunnen we je helpen om het meest ideale moment voor je fitness-oefening(en) te bepalen. Op die manier wordt je bezoek aan de sportschool pas echt effectief en kun je op termijn jezelf dankbaar zijn voor een strak trainingsschema.
Ochtendtrainingen; gezondheid en afvallen
Goed en effectief sporten is voor een groot deel afhankelijk van de vraag hoe je jezelf voelt. Ben je een echt ochtendmens, zit je boordevol energie bij de eerste zonnestralen, dan beschik je over de juiste motivatie om in de ochtenduren te gaan sporten. Je bent niet zo gek als de rest van de wereld je wilt laten geloven. Sporten in de vroege ochtenduren heeft juist veel voordelen.
De meeste voordelen zijn puur psychologisch. In de vroege ochtenduren al actief zijn verbetert je concentratie, je leervermogen en je bent in staat om betere beslissingen te nemen. Hulde dus! Een ander voordeel is dat je zelfs betere keuzes maakt op het gebied van voeding. Veel beter wordt het dus niet.
En als het doel achter je training meer te maken heeft met algemene gezondheid of afvallen dan atletische prestaties of kracht, heb je ook geluk: ochtendtrainingen hebben aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen en de slaapkwaliteit verbeteren.
Middag workouts; laag calorieverbruik
Niet iedereen is een vroege vogel. Dat is op zich geen probleem als je wilt fitnessen, ook voor degenen die pas na de lunch actief worden is er hoop. Er zijn ook voordelen te behalen als je liever wat later op de dag gaat trainen. Uit onderzoek blijkt dat het juist gunstig is om wat later op de dag te trainen omdat juist dan het calorieverbruik lekker laag is.
Een ander voordeel heeft te maken met de bloedglucosespiegels. In de middag bereikt dat namelijk een piek omdat je dan in feite net twee maaltijden op hebt. Dat laatste laat zich eenvoudig vertalen in een grotere prestatiewinst. Onderzoek door het Journal of Strength and Conditioning laat zien waarom het zinvol is om juist in de middag te trainen. Je wint dan veel meer aan kracht, bovendien doe je dat met minder inspanning. Kortom, maak je niet al te moe en train gewoon na de lunch.
Avondtrainingen; eetlust en slaap
Ook al biedt het trainen in de ochtend- of middaguren veel voordeel, het is niet voor iedereen mogelijk om op die tijdstippen te gaan trainen. Heb je een werkweek van 40 uur dan zijn die tijdstippen niet haalbaar.
Gemakshalve gaan we er dus vanuit dat je in de avonduren niet volledig bent opgebrand en alle gelegenheid hebt om de sportschool na je werk te bezoeken. Het grote voordeel is dat een workout in de avonduren geen negatieve impact heeft op je slaap. Dat wil zeggen, als je tussen 19.00 en 20.00 uur traint. Daarnaast onderdrukt het trainen in de late uurtjes je eetlust.
Voor de ouderen onder ons is er nog een bijkomend voordeel: trainen in de avonduren blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Noord-Texas, te zorgen voor cardiovasculaire efficiëntie. In gewone mensentaal: het is goed voor je hart en de bloedsomloop. Overigens is dat voordeel enkel van toepassing op mannen van middelbare leeftijd. Ben je de vijftig dus nog niet gepasseerd, dan heb je niks aan dat voordeel.