Wilde vrijgezellenperiode, noodzaak of nonsens?

Het is een vraag die vaak tot levendige discussies leidt. Sommigen beweren dat een periode van vrijgezel zijn essentieel is voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling of zelfontdekking. Anderen zijn van mening dat het hebben van geen partner of het losgaan niet per se nodig is om jezelf te vinden. Het vrijgezellenleven… Het is een lastig onderwerp.

Toch valt niet te ontkennen dat een periode van vrijgezel zijn veel voordelen met zich mee kan brengen. Het geeft je de ruimte om jezelf te ontdekken, je interesses te verkennen en te groeien als individu, zonder dat je dus rekening hoeft te houden met de behoeften of verwachtingen van een partner.

Daarnaast kan het ook een tijd zijn om grenzen te verleggen en nieuwe ervaringen op te doen. Maar dat betekent niet dat je ineens al je emoties moet uitschakelen en roekeloos moet handelen. Het gaat eerder om het vinden van een balans tussen avontuur en zelfreflectie, tussen plezier hebben en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

vrijgezellenperiode nodig of niet

Het aantal bedpartners heeft ook invloed op relaties

Het interessante is dat er daadwerkelijk onderzoeken zijn die aantonen dat het aantal bedpartners invloed kan hebben op iemand emotionele welzijn. Zo blijkt uit een onderzoek dat mensen die meer bedpartners hebben gehad, over het algemeen minder tevreden zijn met hun relaties en onder de lakens.

Dit laat ook wel zien dat kwaliteit misschien belangrijker is dan kwantiteit als het gaat om intieme relaties. Het draait niet zozeer om het aantal partners dat je hebt gehad, maar om de diepte en kwaliteit van de relatie.

Maar heb je het nou echt nodig?

Dus, heeft iedereen een ‘wilde vrijgezellenperiode’ nodig? Misschien niet per se. Maar het kan zeker een waardevolle ervaring zijn voor degenen die ervoor kiezen om het wel te doen. Als je natuurlijk gelukkig bent in je relatie en het idee hebt dat je ook in je relatie kan blijven groeien. Dan is zo’n vrijgezellenperiode nergens voor nodig. Ook in een relatie kan je groeien en veranderen, zolang je elkaar maar respecteert op dat gebied.