Onderzoek wijst uit: harde werkers worden eerder kaal

Wanneer je baas je vraagt of je een aantal uur extra kan werken kan het lastig zijn hier nee tegen te zeggen. Veel mensen krijgen hier wel regelmatig mee te maken, wat nare gevolgen met zich mee kan brengen! Steeds meer onderzoeken beginnen namelijk aan te tonen dat hard werken ervoor kan zorgen dat je op eerdere leeftijd al last krijgt van kaalheid.

 

Onderzoek in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is er onderzoek gedaan naar dit fenomeen. De onderzoekers ondervraagden in 2017 13.391 Koreaanse werknemers hoeveel uur ze per week werkten. Ze konden uit drie categorieën kiezen: minder dan 40 uur per week, tussen de 40 – 51 en meer dan 52 uur. In 2013 werd aan dezelfde mensen al gevraagd of ze medicijnen die kaalheid voorkomen slikten. De deelnemers die in 2013 aangaven geen medicijnen te slikken, maar in 2017 wél werden meegerekend als mensen die binnen die 4 jaar haaruitval hebben ervaren.

Resultaat

En wat bleek? De groep mensen die 40 uur – of minder – per week werkten, hadden zo’n 2% toename in kaalheid. Waar de mensen die 40 – 52 uur werkten stegen met 3% in kaalheid. De mensen die meer dan 52 uur werkten hadden het het slechts getroffen met een toename van 4%! Maar hoe komt dit eigenlijk?

De oorzaak

Een grote oorzaak van haaruitval is stress. Wanneer je lichaam stress ervaart maak je meer cortisol aan. Dit hormoon kan je haarzakjes beschadigen wat er dus voor zorgt dat je haaruitval krijgt. Deze haarzakjes zullen niet meer herstellen waardoor je met een dunne haarbos overblijft. We zien dit natuurlijk niet alleen bij mannen maar ook bij vrouwen gebeuren. Alleen zullen mannen eerder permanent kaal gaan. Ook is het zo dat mannen stress op een heel andere manier ervaren en hier minder goed mee om kunnen gaan dan vrouwen.

Nog meer gezondheidsrisico’s

Als je denkt dat haaruitval het enige nadeel van veel werken is heb je het mis. Stress is natuurlijk al heel ongezond, maar te vaak overuren draaien brengt ook nog andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo zijn lange kantoordagen slecht voor je postuur en gewicht, en dus ook voor je hart. Maar helaas, ook als je niet op een kantoor werkt moet je nog oppassen: met fysiek werk kan je je lichaam ook belasten. Volgende keer moet je misschien toch maar nog een keer nadenken voordat je direct ‘ja’ zegt als je baas vraagt of je meer kan werken!