De oorsprong van voetbal

De officiële voetbalgeschiedenis begon in 1863, toen de FA werd opgericht. Zo’n 40 jaar later werd de FIFA opgericht, voetbal werd wereldwijd populair. Het is geen geheim dat de oorsprong van deze sport vooral in Engeland ligt. Niet alleen is de Engelse competitie (de Premier League) de beste competitie ter wereld, ook is de sport een groot onderdeel van de cultuur. Een groot deel van de mensen werkt vooral met de intentie om hun seizoenskaart te kunnen betalen. Het is meer dan alleen een sport in Engeland, het is een levensstijl voor velen.

De Engelse Premier League

De Engelse Premier League bestaat al sinds het jaar 1992. De wereldbekende competitie trekt vandaag de dag vrijwel alle aandacht in het voetbal. Niet alleen spelers van over de hele wereld komen naar de Engelse clubs, maar ook toeschouwers vliegen naar Engeland om maar een glimp op te vangen van deze prestigieuze competitie.

De competitie kent vele topclubs die ook Europese prijzen hebben weten te winnen. Clubs als Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool en Tottenham zijn al jaar in jaar uit succesvol. Maar wat is nou eigenlijk de grootste club van Engeland?

grootste voetbaclubs

De grootste voetbalclubs van Engeland

Met al die topclubs is het natuurlijk enorm interessant om te onderzoeken welke club nou écht de grootste is. De Big Survey Club heeft onderzoek gedaan naar dit vraagstuk. Aan de hand van de volgende 10 criteria werd gemeten hoe groot een club nou echt is:

 • Stadiongrootte
 • Aantal aanwezige supporters tijdens de wedstrijden (stadioncapaciteit gedeeld door het gemiddeld aantal aanwezige supporters van de club vorig seizoen)
 • Aantal supporters wereldwijd (aantal volgers op Facebook en Twitter)
 • Transfer uitgaven in de afgelopen vijf seizoenen
 • Totaal aantal seizoenen in de Premier League
 • Aantal seizoenen in de Premier League in de afgelopen vijf jaar
 • Huidig aantal internationale spelers
 • Europese stamboom (een formule die alle Europese optredens, finales en trofeeën omvatte, waarbij de Champions League meer gewicht in de schaal legde)
 • Totaal aantal behaalde trofeeën
 • Aantal behaalde trofeeën in de afgelopen vijf jaar

Op elk gebied kon een club een bepaald aantal punten halen, welke ook weer ingedeeld werden aan de hand van belang.

De resultaten

Met behulp van de bovenstaande criteria zijn alle gegevens verzameld en met elkaar vergeleken. Toen volgde de laatste stap: het opstellen van de doorslaggevende lijst. Als je een échte voetbalfan bent, dan zal de nummer 1 waarschijnlijk niet als een grote verrassing komen. Check hieronder de lijst met de 20 grootste voetbalclubs van de Premier League, gerangschikt volgens de Big Survey Club:

 1. Manchester United
 2. Liverpool
 3. Arsenal
 4. Chelsea
 5. Manchester City
 6. Tottenham
 7. Everton
 8. West Ham
 9. Aston Villa
 10. Leicester
 11. Newcastle
 12. Southampton
 13. Sunderland
 14. Wolves
 15. Blackburn
 16. Leeds
 17. Crystal Palace
 18. Nottingham Forest
 19. Watford
 20. Brighton

Mocht jij al lang een reis naar het buitenland maken die in het teken staat van voetbal? Check dan deze voetbalreis in Europa.