De grootste lichamelijke veranderingen

Of je het nou wil of niet, vroeg of laat zou jij je er bij neer moeten leggen dat er dingen gaan veranderen. Zo zijn er een aantal factoren waar jij na je vijftigste rekening mee moet houden.

 

1. Je hersenfunctie zal pieken

Je gaat de 50 in met meer hersenfunctie dan je had toen je 25 was. Rond je 55e kan het wat minder worden, maar daar moet je niet te veel bij stilstaan. Het vermogen van de hersenen kunnen sterk blijven tot ver in de zeventig. Een manier om uw hersenvermogen (en geheugen) te behouden is het volgen van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten.

2. Je reukvermogen kan afnemen

Na je 50ste kan je reuk langzaam beginnen af te nemen. Je neus begint minder slijm te produceren, wat betekent dat geuren niet zo lang in je neus kunnen hangen. Bovendien beginnen de zenuwen die de hersenen met de neus verbinden, aan een langzaam aftakelingsproces. In feite, tegen de tijd dat je 70 bent, kun je merkbaar moeite hebben met het detecteren van de geur van rook of gas, volgens de National Institutes of Health.

3. Smaken zijn misschien niet meer zo sterk

Smaakwaarneming neemt af naarmate we ouder worden. Dat komt omdat de cellen waaruit onze smaakpapillen bestaan, na hun vijftigste het langzamer beginnen te doen. Je hebt hierdoor wel een gloednieuwe kans om verschillende voedingsmiddelen opnieuw te proberen die vroeger te “sterk” voor je smaakten. Dat geldt ook voor een aantal voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze een levendige gezondheid bevorderen, zoals gefermenteerde voedingsmiddelen als kimchi.

4. Je pijngrens kan hoger worden

Iets anders dat met je lichaam gebeurt na je 50ste, is dat je gevoeligheid voor pijn lijkt af te nemen. Dat betekent dat je misschien wel herkent dat je iets voelt, maar dat het iets langer kan duren voordat je merkt dat je pijn voelt. Eén van de factoren achter deze verminderde gevoeligheid is een verminderde bloedsomloop. Dit is negatief voor verwondingen omdat het langer kan duren voordat zij de ernst van een verwonding of aandoening herkennen, of zich terugtrekken van pijnprikkels.

Tips haar verzorgen

6. Mannelijke vruchtbaarheid neemt af

Een studie gepubliceerd in augustus 2021 in het Scandinavische medische tijdschrift Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica toont aan dat de vruchtbaarheid van mannen drastisch afneemt zodra een man ouder is dan 50. Natuurlijk zijn wij er ook al bekend mee dat het niet verstandig is om op leeftijd nog kinderen te krijgen, ook is het gewoon erg lastig.

7. Je hebt meer kans op ouderdomsvlekken

Een ander gevolg van veroudering is het krijgen van ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken komen steeds vaker voor na het passeren van 50. Net als sproeten, zijn ouderdomsvlekken bruine vlekken die op de huid verschijnen. In tegenstelling tot sproeten, blijven ouderdomsvlekken voor altijd zitten. Net als moedervlekken kunnen ouderdomsvlekken van vorm en kleur veranderen.

8. Je spiermassa behouden kost meer moeite

Naast het verlies van massa, kan ook de kracht van je spieren afnemen na je 50ste. Toch is niet alles verloren. Oudere mannen kunnen het spierverlies terugdraaien door het volgen van een training, want volgens Harvard Men’s Health Watch is het “hard werken, maar is het nooit te laat om spieren op te bouwen en te behouden”.