Levensadvies van ouderen

Een TikTokker, Yaribrachi, besloot de vraag te stellen aan mensen tussen de 70 en 80 jaar oud. De antwoorden die hij kreeg zullen je misschien verbazen. In een reeks video’s vroeg Yaribrachi de ervaren zielen naar hun grootste spijt in het leven. En guess what? Het draaide zeker niet om die ene gênante opmerking van lang geleden.

Hun spijt ging veel verder dan dat. Eén man betreurde dat hij niet meer tijd thuis had doorgebracht met zijn kids toen ze jong waren. Een ander zei dat het belangrijk is om elk moment te koesteren en van elke fase in het leven te genieten. Maar het meest opvallende was wel dat geld geen hoofdrol speelde in hun lijstje van spijt.

Vergeet geld

Yaribrachi vroeg: “Wat is iets waarvan je dacht dat het heel belangrijk was op jongere leeftijd, maar op oudere leeftijd besefte dat het niet klopte?”

Hierop reageerde een 79-jarige: “Waarschijnlijk geld. Hoewel het belangrijk is, garandeert het geen vreugde.” Een ander paar zeventigers was het daarmee eens. Ze geloofden dat mensen de echte ‘schatten’ waren, geen dingen zoals, een telefoon of Playstation. De 71-jarige vrouw van dit lieve echtpaar zei: “Hoe goed je het ook mag doen op werk of hoe trouw je ook bent aan het bedrijf. Ze gaan je niet herinneren. Het moment dat je weggaat, zal er een nieuw persoon voor jou in de plaats komen.”

Advies opvolgen

Als er iemand is van wie we advies kunnen opvolgen dan is het van de oudere generatie. Zij stonden ooit in onze schoenen en hebben daar een hoop van geleerd. Het gaat dus niet allemaal om zoveel mogelijk geld op de bank of zo’n hoog mogelijke carrière. Het gaat om nieuwe avonturen beleven. En het gevoel hebben dat je later terugkijkt en denkt: “Ik heb dit écht goed gedaan.”