De Universiteit van Londen kwam er namelijk achter dat de maatschappij mannen die bereid zijn te helpen d.m.v. karakter veel hoger heeft zitten dan mannen die helpen door hun geld te laten spreken. De psyche achter dit resultaat ligt aan het feit dat de goedheid van een persoonlijkheid als permanent wordt gezien, waar dat bij financiële gezondheid niet het geval hoeft te zijn. Dat is waarom de good guy het beter doet in de dating scene.
Het onderzoek
Hoe de Universiteit aan zijn resultaten kwam was intuïtief en een beetje ingewikkeld. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 800 mensen die een online videogame moesten spelen. In de game werd rijkdom gecreëerd door iemand 50 cent of €2,50 te geven. Vervolgens deelden de persoon met minder geld 50% van zijn vermogen en de rijkere 20% van zijn ontvangen bedrag.
De ondervraagden kregen de keuze waar ze meer waardering voor hadden, voor het bedrag of voor de procentuele hoeveelheid wat iemand deelde. Vrijwel iedereen koos voor de persoon met minder geld, wat gek is aangezien dat slechts 25 cent was en de rijkere deelde 50 cent.
From an evolutionary point of view, this is the sensible thing to do. You don’t want to partner up with someone who is always giving you the short end of the stick, you want someone willing to go 50/50 as a longer-term strategy. – Nichola Raihani, hoofdonderzoekster
De conclusie
Verder zegt Raihani dat succesvolle mensen die delen veel betere relaties opbouwen dan mensen die dat niet doen (duh!). De conclusie die we hieruit kunnen halen is dat mensen aan je zij blijven wanneer het slecht gaat, zolang ze er maar van op aan kunnen dat jij jouw successen met hun deelt. Of we dezelfde uitkomsten zouden krijgen als het onderzoek met miljoenen euro’s was uitgevoerd weten we niet, echter is er niks mis met het zijn van een good guy you know.