Hoe kan je goedkopere vliegtickets krijgen?

Een veelgehoorde truc is dat luchtvaartmaatschappijen of boekingswebsites een hoger tarief rekenen als je vaker eenzelfde vliegtickets bekijkt. Dat heeft te maken met het feit dat deze instanties je cookievoorkeuren en IP-adres zouden monitoren om jou zodoende de hoofdprijs te laten lappen. Spoiler-alert: gebruik een VPN en zo kan je geld besparen.

Volgens een onderzoek uit 2017 van VPN Gids kan je tot wel € 3.000 besparen door een Roemeens IP-adres te gebruiken wanneer je wil reizen, uiteraard wel afhankelijk van vertreklocatie en bestemming. Daarmee lieten zij zien dat het veranderen van het IP-adres een enorme impact kan hebben op de bedragen die neergeteld moeten worden voor vluchten of hotelboekingen.

Grote prijsverschillen in vliegtickets bij gebruik VPN

Genoeg reden voor de website dus om het onderzoek in 2023 nog eens te herhalen. En wat blijkt? Het gebruiken van een buitenlandse VPN maakt een significant verschil, zo blijkt uit een proef met een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Zonder VPN moesten ze vanuit Nederland $ 809 (ongeveer 743 euro) voor betalen. Met een Roemeens IP moesten ze $ 863 dollar (ongeveer € 793) neertellen. Dit was tegen verwachting in dus juist duurder. Met een Brits IP kwam er £ 646 pond (ongeveer € 773) uit.

Dezelfde luchtvaartmaatschappij, Finnair, kostte met een Noors IP evenveel als met een Roemeens IP ($ 863). Wel kwamen hier nieuwe, goedkopere opties uit. Zo zou je als virtuele Noor gebruik kunnen maken van Saudi Arabian Airlines voor $ 783 (ongeveer 719 euro). Deze optie bestond niet voor Nederlanders.

Niet echt je van het, horen we je denken. Maar probeer dan ook maar eens om de taal op Expedia aan te passen. Wanneer de website de Nederlandse versie van de site bezocht, kregen ze bijvoorbeeld de goedkopere vliegtickets van € 578 voor een retour. De Noorse variant van de site toonde ons dat de vlucht van Finnair € 775 zou kosten, terwijl op de Engelstalige pagina met een Noorse VPN nog een prijs van € 793 te zien was. Ook was op de Noorse Expedia.com een optie van Singapore Airlines die € 575 kostte. Een verschil van al gauw € 130 dus!