Verschillende soorten polissen bij zorgverzekeraars

De inhoud van het basispakket is wettelijk vastgesteld en dus eigenlijk bij iedere zorgverzekeraar wel gelijk. Toch zit er wel een verschil tussen de verschillende zorgverzekeraars, en dit verschil zit hem voornamelijk in de premie die betaald moet worden en de keuzevrijheid van de verschillende zorgverleners zelf.

Wanneer je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten en een goedkope basisverzekering heeft dan ook dezelfde dekking als een dure, aangezien de inhoud van het basispakket dus wettelijk is vastgesteld. Toch zit er wel een duidelijk verschil in de keuzevrijheid en de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg in de basisverzekeringen en zo zijn de basisverzekeringen dan ook in drie categorieën onder te verdelen, namelijk naturapolissen, restitutiepolissen en combinatiepolissen.

Naturapolissen zijn over het algemeen goedkoper dan restitutiepolissen. Een restitutiepolis heeft namelijk als voordeel dat je zelf je zorgverlener kan kiezen. Wanneer je kiest voor een naturapolis en hiermee naar een zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar geen contract heeft, dan moet je een deel van de rekening zelf betalen. In het geval van een combinatiepolis krijg je recht op zorg en recht op een vergoeding.

Top 3 goedkoopste naturapolissen en combinatiepolissen

  1. FBTO: De Zorgverzekering Basispolis van de FBTO is een naturapolis en de maandpremie bedraagt € 131,95
  2. VinkVink: De basisverzekering van VinkVink is een combinatiepolis en de maandpremie bedraagt € 132,90
  3. De Friesland: De Zelf Bewust Polis van De Friesland is een natura select polis en bedraagt € 136,95

Top 3 goedkoopste restitutiepolissen

  1. Aevitae: De Basisvrij Restitutiepolis van Aevitae bedraagt € 160,95
  2. Menzis: De Menzis Basis Vrijpolis van Menzis bedraagt € 161,75
  3. A.S.R.: De Eigen Keuzepolis van A.S.R. bedraagt € 170,95

Wat is uiteindelijk de goedkoopste zorgverzekering in 2024?

De goedkoopste basisverzekering van 2024 is de selecte naturapolis Basis van FBTO. Voor deze polis betaal je € 131,95 per maand bij een eigen risico van € 385. Verwacht je weinig kosten te maken uit de basisverzekering? Dan is het misschien ook handig om een vrijwillige verhoging van het eigen risico te overwegen. Hiermee krijg je dan korting om je premie, maar het is wel verstandig om wat geld apart te houden voor het geval dat je toch hogere zorgkosten krijgt dan verwacht.

Wil je een totaaloverzicht van de verschillende basisverzekeringen? De consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van de verschillende basisverzekeringen. En via de handige tool kun je gemakkelijk je eigen wensen voor je eigen risico met de gewenste dekking uit de aanvullende verzekering invoeren, waarop de tool op basis van je wensen de goedkoopste zorgverzekering kiest die past bij je wensen.