Europese landen met relatief lage huizenprijzen

Het idee om een tweede huis in het buitenland te bezitten kan ongelooflijk verleidelijk zijn. De gedachte aan een prachtig toevluchtsoord, een plek om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van een andere cultuur en omgeving, kan erg aantrekkelijk zijn. Maar zodra je hier echt werk van wilt maken, word je al snel geconfronteerd met de realiteit dat de prijzen van vastgoed in het buitenland flink kunnen oplopen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het bezitten van een tweede huis in het buitenland hoeft namelijk niet altijd duur te zijn. De prijzen van onroerend goed variëren sterk, afhankelijk van de locatie en de populariteit van een bepaalde bestemming. Populaire vakantiebestemmingen en gebieden met een prachtig uitzicht op zee hebben logischerwijs een hoger prijskaartje. Maar in deze top vijf goedkoopste landen om een huis te kopen hoef je dus geen diepe zakken te hebben.

5. Kroatië

Kroatië is een echte aanrader voor wie op zoek is naar een zeer betaalbare woning. In dit prachtige land kun je naast heerlijk wonen ook genieten van een heerlijke keuken, pittoreske dorpjes en prachtige natuur. Je kunt in Kroatië al een huis met twee slaapkamers kopen voor een bedrag van ongeveer 134.805,- euro. Het mooie van alles: we hebben het zelfs over plekken met omliggende bossen en kalmerende zeeën. Daarnaast is Kroatië een ontzettend gunstig land als je kijkt naar het weer. Het klimaat is namelijk het hele jaar door mild, waardoor het een geschikte bestemming is voor diegenen die van warmere temperaturen houden. Het is alleen wel goed om te weten dat het land zelf niet per se goedkoop is en ook niet alle steden even betaalbare woonruimtes aanbieden.

4. Noord-Macedonië

Misschien denk je er niet meteen aan, maar Noord-Macedonië is zeker een land dat je zou kunnen overwegen als je op zoek bent naar betaalbaar onroerend goed. Het is daarom ook niet raar dat het land in de top vijf van goedkoopste landen om een huis te kopen staat. Als je een huis wilt kopen in de hoofdstad Ohrid, kun je dit al doen voor ongeveer 122.500,- euro. Noord-Macedonië is al helemaal geschikt voor je als je wilt genieten van de rust. Het land is namelijk niet super populair onder toeristen waardoor je dus meer rust zal ervaren dan in een druk bezochte hoofdstad. Geniet naast de goedkope woning ook nog van het de prachtige omgeving en ongerepte natuur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door North Macedonia (@northmacedonia_)

3. Italië

Je kent ongetwijfeld mensen die een vakantiehuis hebben in Italië. Het is natuurlijk een hele populaire vakantiebestemming, maar toch heeft het ook nog steeds enorm aantrekkelijke vastgoedopties. Ben je ook nog een liefhebber van woningen met een geschiedenis? Dan moet je zeker in Italië zijn. Als je in de grote bekende steden wilt wonen ben je vaak wel veel geld kwijt. Het zijn daarom ook juist de wat kleinere delen van het land waar je het zoeken moet. In sommige delen van het land zijn er namelijk al huizen beschikbaar voor prijzen vanaf 600 euro per m². De combinatie van heerlijke gerechten, prachtige locaties, zowel in drukke steden als op het rustige platteland, en het aangename weer, biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor kopers en investeerders.

2. Bulgarije

Op nummer twee in de vijf goedkoopste landen om een huis te kopen staat Bulgarije. Bulgarije is namelijk ook een zeer betaalbare optie voor zowel toeristen als aspirant-woningkopers. Het land is in het algemeen goedkoper dan Nederland: zowel de levenskosten als de vastgoedprijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ongeacht of men een woning op het platteland koopt of in liever in de hoofdstad Sofia wilt wonen, het onroerend goed is er relatief goedkoop. In Sofia bedraagt de prijs van een woning ongeveer 140.000,- euro, wat neerkomt op ongeveer 11.400 euro per m². Hoe verder je van de grote steden gaat zitten hoe goedkoper de woningen per m2 worden. Buiten de hoofdstad zijn er zelfs woningen te koop voor minder dan 900 euro per m². Het stadje Veliko Tărnovo staat zelfs bekend als de goedkoopste stad in Bulgarije. Hier kun je al een appartement kopen voor slechts 450,- euro per m².

1. Letland

En op nummer één vinden we Letland. Letland wordt namelijk beschouwd als het meest betaalbare Europese land om huis te kopen. Dit is voornamelijk omdat de economie minder welvarend is in vergelijking met sommige andere Europese landen. Het is in Letland dus wel mogelijk om goedkoop te wonen in de hoofdstad: je hebt al een prachtig woning in Riga voor slechts 95.000,- euro. Als je in Riga gaat wonen, heb je niet alleen culturele bezienswaardigheden zoals het Kasteel van Riga, de Zweedse Poort en de grote centrale markt, maar zit je ook nog eens dichtbij het strand. De gunstige locatie biedt ontsnapping aan de stad en de mogelijkheid om te genieten van een ontspannen uitje aan zee. Ondanks dat we weinig van het prachtige land afweten, biedt het land een aantrekkelijke bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope woning in een prettig klimaat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Latvia Travel (@latviatravel)

Lees ook: De goedkoopste én duurste vakantielanden voor een biertje.