Een eerste date, de eerste ontmoeting met je schoonouders, een belangrijke presentatie of een sollicitatiegesprek. Lichaamstaal zegt alles. En voor al die eerste indrukken die nog komen gaan, geven wij je de tips waar je op moet letten.

1. Let op bewegingen in je gezicht

Knikken en glimlachen geeft aan dat je geïnteresseerd bent en dat je luistert. Door drie maal zachtjes te knikken laat je merken dat je het volledig begrijpt. Ook je wenkbrauwen spelen een grote rol in lichaamstaal. Door ze een halve seconde te liften en vervolgens weer te laten zakken, creëer je aandacht en interesse.

2. Oogcontact

Oogcontact laat zien dat je aandacht besteedt aan wat de ander vertelt. Nu betekent dit niet dat je de ander als een creep aan moet blijven staren, want daar schrik je ze weer mee af. Maar nonchalant oogcontact maken is goed. En het is prima om even rond te kijken wanneer het gesprek een korte pauze heeft. Wanneer je moeite hebt met het maken van oogcontact, neem jezelf dan voor om te letten op de oogkleur van je gesprekspartner. Hiermee dwing je jezelf als het ware om de ander in de ogen aan te kijken. Omdat je je hierop concentreert, zie je er van de buitenkant uit alsof je alles onder controle hebt.

3. Lach

Wanneer je je mondhoeken omhoog laat krullen, laat je zien dat je luistert en het kan het moment verlichten. Wanneer je twijfelt of iets als heel grappig is bedoeld of juist helemaal niet, laat dan gewoon je mondhoeken iets omhoog krullen. Een neppe lach is nog altijd erger dan geen lach.

4. Stevige handdruk

Een stevige handdruk, zonder de ander zijn hand fijn te knijpen, is een teken van een sterk karakter. Een slappe handdruk geeft al meteen de indruk dat je verlegen bent en niet stevig in je schoenen staat. Laat zien dat jullie gelijk zijn door een hand te geven met een open handpalm en de duimen boven elkaar. Houd je hand altijd verticaal en niet schuin.

lichaamstaal-handdruk-manman

5. De plek van je armen

De beweging en de plek waar je je armen houdt is iets waar je aandacht aan moet besteden. Houdt tijdens een belangrijke afspraak je armen altijd nonchalant langs je lichaam in plaats van gekruist. Gekruiste armen kunnen ongeïnteresseerd of gesloten overkomen. Wanneer je je handen niet goed stil kunt houden, mag je best gebaren maken. Maar probeer te voorkomen dat je aan je kleren of haar gaat frunniken. Het laten zien van je handpalmen geeft het gebaar dat de ander welkom is.

6. Sta rechtop

Ga voor een belangrijke meeting voor de spiegel staan. Kijk jezelf aan, doe je borst vooruit en je hoofd omhoog, trek je jasje recht en zeg dat je het kunt. Misschien ben je gespannen, maar probeer je lichaam groot te houden zodat je zelfverzekerdheid uitstraalt.

7. De richting van je voeten

Meestal besteden we hier het minste aandacht aan, maar onze voeten mogen niet vergeten worden wanneer het gaat over lichaamstaal. Zorg dat je neuzen van je schoen altijd richting je date wijzen. Niets zegt meer ‘ik wil hier weg’ dan voeten die richting de deur wijzen.

8. Schaduwen

Door je gesprekspartner te schaduwen, creëer je binding met de ander. Ga recht tegenover de ander staan. Wanneer hij/zij erg stil staat, ga dan niet heel uitgebreid met je armen zwaaien. Wanneer je in een groep bent, zorg dan dat je lichaam in de richting staat van diegene die je wilt imponeren, zo laat je zien dat je interesse hebt in wat diegene verteld.

Het is niet alleen belangrijk dat je op je eigen lichaamstaal let. Door het letten op andermans lichaamstaal, kun je veel leren over wat de ander denkt. Dit is handig voor als je een sollicitatiegesprek, een date of een ander belangrijk gesprek hebt. Let bij een date op deze zes tekenen, want dan kan je een tweede date wel vergeten.