Wat is gemberthee?

Gemberthee wordt gemaakt door gedroogde of verse gember een paar minuten in heet water te laten trekken, zodat de oliën van de gember in het water worden opgenomen voordat de thee wordt gedronken. De thee heeft een licht kruidige smaak en je kunt het zelf maken door verse gember in een mok te raspen of te snijden. Uiteraard kun je jezelf een hoop tijd besparen door gewoon gemberthee in de winkel of de supermarkt te kopen.

Gemberthee heeft een lange geschiedenis. Al zo’n 5.000 jaar geleden werd het in China gebruikt als geneesmiddel en pas veel later werd het in Europa geïntroduceerd. Hier werd gemberthee niet zo zeer gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen, maar gewoon omdat het lekker was.

Wat zijn de voordelen voor de gezondheid?

Ook al is gember prima te gebruiken bij de maaltijd, er zijn meer redenen om even stil te staan bij dit bijzondere product. Er zijn namelijk tal van voordelen die wetenschappelijk zijn onderzocht.

 

1. Kan spijsverteringsongemakken helpen verlichten

Gemberthee is naast de aangename, licht zoetige smaak ook bijzonder doeltreffend als je last hebt van spijsverteringsproblemen, met name misselijkheid. Een onderzoek toont aan dat het net zo effectief is als pijnstillers als je last hebt van ochtendmisselijkheid. Terwijl sommige medicatie juist veel bijwerkingen kennen is dat niet het geval bij gemberthee.

2. Ontstekingsremmend

Gember bevat belangrijke fytonutriënten. Deze noemen we gingerols en onderzoek heeft aangetoond dat deze een antibacteriële werking hebben. Daarnaast heeft gemberthee een ontstekingsremmend effect zodat het een prima manier is om je eigen gezondheid even een boost te geven.

gezondheidsvoordelen van gemberthee bewezen wetenschappelijk

3. Kan helpen om de bloeddruk te verlagen

Nog een belangrijk voordeel: een onderzoek uit 2017 liet zien dat mensen die regelmatig gemberthee drinken veel minder risico lopen op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Alhoewel de studie niet direct de effecten van gember onderzocht, kwam dit wel naar voren als belangrijk effect.

4. Kan helpen bij het afvallen

Wil je echt de strijd aan gaan met de overtollige kilo’s, dan is gember een prima hulpmiddel. Zo onderdrukt het de eetlust en versnelt het de stofwisseling. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het een wondermiddel is, maar het kan zeker helpen als steuntje in de rug.

5. Verlicht hoofdpijn en migraine

Natuurlijk ben je geneigd om even snel een pijnstiller te nemen als je hoofdpijn hebt, maar gember heeft aantoonbaar pijnstillende eigenschappen. Vooral in het geval van een ernstige hoofdpijn of zelfs een migraineaanval kan het drinken van gemberthee een prima oplossing bieden. De klachten zullen niet direct verdwijnen, maar het verzacht de pijn wel. Drink je regelmatig gemberthee, dan kan het ook helpen om hoofdpijn en migraine te voorkomen.

6. Rijk aan antioxidanten

Gember bevat veel antioxidanten en in verschillende wetenschappelijke onderzoeken kwam naar voren dat het een positief effect heeft op het afremmen van de groei van kankercellen. Dit is vooral het geval bij met name alvleesklier- en darmkanker. Regelmatige consumptie van gemberthee kan dus een preventief effect hebben.

Vind je gember niet lekker?

Gember heeft een kenmerkende smaak en is dus niet bij iedereen favoriet. Daarnaast kan ook gemberthee bijwerkingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur. Vanwege de mogelijke bloeddrukverlagende effecten is het verstandig om het met mate te drinken als je juist last hebt van een lage bloeddruk.