Gezonde gewoontes waarmee je kan afvallen

Ze zijn zelfs zo gezond dat je er op den duur een hoop profijt van hebt: je levensverwachting wordt er namelijk een stuk positiever van. Kom maar op met die trucs.

 

1. Zet dagelijks een pot groene thee

Groene thee heeft ongelooflijk veel positieve effecten op je lichaam. En dat voor een beetje heet water met een smaakje. De stoffen in groene thee voorkomen namelijk veroudering, helpen om hartproblemen te voorkomen, verbeteren je spijsvertering, ondersteunen de vetverbranding en versterken ook nog eens de weerstand. Een hele lijst dus.

Door elke dag een pot groene thee te zetten, drink je makkelijk een paar koppen per dag. Hierdoor zal je lichaam op lange termijn de vruchten plukken van al deze positieve uitwerkingen. Nog beter: in thee zit cafeïne, dus verwissel de dagelijkse bakken koffie voor groene thee. Dit zorgt voor een veel gezonder leven.

2. Wissel naar volkoren producten

Of het nou brood, crackers, wraps of rijst is: bijna alle brood-achtige producten zijn ook te krijgen in volkoren vorm. En dit is typisch een gevalletje van: kleine moeite, groot resultaat. Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels dan bewerkte varianten.

Vezels stimuleren je stofwisseling, zorgen voor een langer verzadigd gevoel (zodat je niet ongezond hoeft te snacken), hebben een positieve uitwerking op bloedsuikerspiegel en helpen mogelijk bij het voorkomen van darmkanker. Bovendien bevatten volkoren producten over het algemeen meer vitamines en mineralen dan bewerkte varianten. Veel beter voor je lichaam dus.

brood

3. Beweeg om het warm te krijgen

Als je het koud hebt, is je eerste gedachte: ‘ik zet de thermostaat wat hoger’ of ‘ik pak even een deken/warme trui’. Dat is niet de goede instelling. Als je merkt dat je het koud krijgt, sta op en loop een rondje of joh bijvoorbeeld even op je plaats. Gegarandeerd dat je het dan snel warm hebt. Krijg je vaak koude handen tijdens het computeren? Neem dan regelmatig een break om even te bewegen. Het houdt je lichaam warm, in vorm en gezond. Nog een pluspunt: een verlaagde energierekening.

4. Fruitschaal op de salontafel

Als jij zin hebt in een snack, kies je dan over het algemeen voor iets zoets, zouts of gezonds?

Door vers (en gewassen) fruit binnen handbereik neer te zetten, ben je eerder geneigd een gezonde snack te pakken, in plaats van een zak chips te gaan halen in de keuken. Druiven, cherrytomaatjes of een mandarijn of appel stillen ook je snack-zin. Check hier de gezondste snoepgroenten (en lekkere gezonde dips voor erbij).

Dit hoeven we hopelijk toch eigenlijk niet meer te herhalen, maar sommigen leren het nooit: fruit zit vol met goede stoffen voor het lichaam. Verschillende soorten vitamines, mineralen, vezels en anti-oxidanten zitten in verschillende soorten fruit. Deze stoffen helpen je lichaam gezond te blijven.

fruit

5. Een karaf water op je bureau

Een volwassen man moet ongeveer twee liter water per dag drinken, al komen de meesten daar lang niet aan. Vind je dat je meer water moet drinken? Zet een volle waterkan op je bureau. Op die manier word je niet gestoord tijdens je werk en drink je veel meer dan je anders zou doen als je het elke keer zelf moest gaan halen.

Door voldoende water te drinken kan je lichaam beter je eten verteren en afvalstoffen afvoeren. Hiermee houd je je lever gezond en alle lichaamscellen goed gehydrateerd. Het helpt ook bij spieropbouw en bovendien drink je automatisch minder ongezonde frisdranken: je hebt immers minder dorst.