De gewoontes van slimme mensen

Het zal geen nieuws zijn als we stellen dat slimme mensen de zaken anders aanpakken. Kijk maar naar iemand als Elon Musk. Hij heeft een IQ van 155, ver boven het gemiddelde van 110. Zo’n hoog IQ zorgt ervoor dat je complexe materie snel kunt begrijpen en er naar kunt handelen. Het oplossen van complexe problemen vergt dan ook aanzienlijk minder tijd.

 

Dat is dan ook de reden dat sommigen vinden dat je voor bepaalde functies moet beschikken over een meer dan gemiddelde intelligentie. Toch is enkel een hoog IQ niet voldoende om slim te zijn. Het gaat vaak om andere eigenschappen die minstens zo belangrijk zijn.

1. Geef prioriteit aan een passende hoeveelheid slaap

Dat voldoende slaap niet onbelangrijk is zul je wel weten. Zo heeft de hoeveelheid slaap impact op ons gewicht en zijn we minder gevoelig voor stress als we maar lang genoeg slapen. Kenmerkend voor slimme mensen is dat ze ervoor zorgen voldoende slaap te krijgen, gemiddeld zes tot zeven uur per dag.

2. Zorg voor een ochtendritueel

Een vast ochtendritueel kan helpen! Van mensen als Benjamin Franklin en Freud is bekend dat ze er vaste gewoontes op na hielden. In veel gevallen helpt een dergelijk ritueel om de dag goed te beginnen. Zo neemt het concentratievermogen toe en kun je ontspannen aan de dag beginnen.

3. Wijs specifieke tijden aan voor uw primaire doel

Rust, reinheid en regelmaat zijn prima waardes voor een goed leven. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zodra je gebruik maakt van vaste tijden voor bepaalde taken zul je merken dat je die taken efficiënter kunt uitvoeren. Op die manier zorgt een duidelijk werkschema voor rust en ben je minder snel afgeleid.

vreemdgaan MAN MAN

4. Zoek een optimale balans tussen uw input en output

Slimme mensen zijn bijzonder goed in het verdelen van hun energie. Dat is handig als je weet dat je van bepaalde activiteiten energie krijgt, terwijl andere taken juist energie kosten. Lukt het je om daar een duidelijke balans in te vinden, dan merk je dat je daardoor beter in je vel gaat zitten.

5. Minimaliseer je afleidingen

Afleidingen zijn funest voor je productie. Op zich niet zo vreemd, je zult zelden werk hebben wat altijd interessant is. De mate van afleiding kun je echter zelf beïnvloeden. Als je van jezelf weet op welke manier je vaak afgeleid raakt, probeer dit dan te beperken. Op die manier hoef je ook geen expert te zijn in het multitasken, iets waar slimme mensen sowieso een hekel aan hebben.

6. Ga op tijd je bed uit

Hoe gek het ook klinkt, naast voldoende slaap krijgen is het ook zinvol om op tijd op te staan. Het kan verleidelijk zijn om langer in bed te blijven liggen, maar dit gaat wel ten koste van je energie. Echt slim is het dus niet.

7. Sport dagelijks

Door dagelijks even lekker te sporten, al is het maar voor 20 minuten, zorg jij dat je fitter aan je dagen kan beginnen. Het zorgt ervoor dat je even de focus kunt verleggen en niet bezig bent met je werk. Dit bewaar je weer voor laten.

8. Maximaliseer je meest productieve uren

De tijd juist indelen betekent dat je zelf invloed hebt op je eigen productiviteit. Zo kan het voor de een zinvol zijn om in de ochtenduren minder enerverende werkzaamheden uit te voeren als je weet dat je concentratie juist later op de dag veel hoger is.