Wat doet een avond veel alcohol drinken met je lichaam?

We kunnen er eigenlijk heel kort over zijn: een avond goed zuipen richt echt heel veel schade aan. Het gaat namelijk verder dan alleen die flinke kater die je de volgende ochtend kent. Die schade is er vooral wanneer het gaat om ‘binge drinken’. Bij een man houdt dat in dat je vijf drankjes of meer binnen een paar uur achterover slaat. Een groot probleem is natuurlijk ook dat het vaak niet bij die ene avond blijft. Wanneer je dit regelmatig doet kan de uiteindelijke schade aan je hersenen, maag, lever, hart en nieren hoog oplopen. Maar laten we eerst eens even kijken wat één avondje veel alcohol drinken kan doen. Martin Preston, de oprichter van een afkickkliniek kan je dat uitleggen.

Alcohol komt in je bloed terecht en dat betekent ook dat het bij je hersenen terecht kan komen. Daardoor kun je last krijgen van een wazig gezichtsveld, minder coördinatie en geheugenproblemen. Bijvoorbeeld wanneer je ’s ochtends wakker wordt en niets meer weet. De alcohol kan ervoor zorgen dat je hersenen geen nieuwe herinneringen meer vormen. De kans op een black-out wordt groter met een lege maag. Eten voordat je drinkt, is om nog een andere reden belangrijk: door te veel drinken kun je gaan overgeven. Gebeurt dat te vaak of te hevig? Dan kun je daar ernstige schade aan je slokdarm aan overhouden en zelf levensgevaarlijke bloedingen.

alcohol schade aan je lichaam

Schade aan hart, lever en nieren

En dan nog even de invloed op je andere organen. Je weet vast wel dat je lever lijdt onder te veel alcohol drinken. Doordat alcohol ‘prioriteit’ heeft in de lever, laat het zijn normale taak van het afbreken van vet liggen en dat kan voor vetophoping zorgen. Bij je nieren is er een ander probleem: alcohol stopt de productie van hormonen die je nieren helpen water weer terug in het lichaam op te nemen. Daardoor moet je vaak naar de wc en droogt je lichaam uit. Ook het hart wordt beïnvloed: je kunt last krijgen van een onregelmatige hartslag, zwakke hartspieren en een hoge bloeddruk.

De moraal van het verhaal? Een drankje op zijn tijd is best lekker, maar regelmatig een avond veel drinken heeft op lange termijn wel wat risico’s. Elke keer dat je te veel drinkt, loopt de kans op blijvende schade namelijk op.