Gevolgen voor je spieren als je lichaam een tekort aan calorieën heeft

Calorieën geven je lichaam veel energie en zit o.a. in vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol. Het verliezen van gewicht ziet er gemakkelijk uit. Je verbrandt meer calorieën dan je eet. Voilà. Om ongeveer een kilo vet te verliezen, moet je in totaal ongeveer 3500 calorieën minder eten dan je verbrandt. Als je dagelijks zo’n 500 calorieën minder binnenkrijgt dan dat je nodig hebt, verlies je al snel een kilo per week. Uiteraard verschilt dit ook per persoon. Als je zo snel mogelijk gewicht wilt verliezen, zou je de fout kunnen maken om weinig te eten. Echter wordt het afgeraden om extreem onder je dagelijkse caloriebehoefte te nuttigen.

Wanneer jij veel te weinig calorieën eet per dag, gaat dat ten koste van je spieren. Je lichaam is namelijk op zoek naar brandstof, de brandstof die jij op dat moment niet naar binnen gooit. Desondanks moet je lichaam toch goed blijven functioneren. En wat doet je lichaam dan? Het zoekt het ergens anders. Je lichaam haalt dan die nodige energie uit je vet (waardoor je kan afvallen) en ook uit je spieren (waardoor je spiermassa afneemt). Hoewel het wel degelijk mogelijk is om spiermassa te kweken bij een calorietekort, is het zeker niet de ideale situatie.

effect calorietekort op spiermassa

Kan je afvallen en je spiermassa behouden tegelijkertijd?

Ook al heb je wellicht wat extra vet om te verliezen, je loopt alsnog het risico om ook spiermassa te verliezen. Als je graag wilt afvallen zonder dat je je spieren kwijtraakt, is het handig om krachttraining te gaan doen en wat meer eiwitten te consumeren dan normaal. Dat helpt om spiermassa te laten groeien, te herstellen en gezond te blijven. Wil jij afvallen en toch je spiermassa behouden? Dan moet je ervoor zorgen dat je slechts een klein calorietekort hebt. Als je zo’n 200 tot 300 gram per dag tekort hebt, zal je lichaam je vet verbranden en blijft je spiermassa intact.