Georgië is een hoogtepunt op hun eerste eindtoernooi

Dit nu al knotsgekke Europees kampioenschap voetbal is het eerste eindtoernooi waarvoor het kleine Georgië zich ooit heeft gekwalificeerd. Hoewel ze vierde werden in een groep met Spanje, Schotland, Noorwegen en Cyprus, wisten ze via de play-offs alsnog een plaats te bemachtigen door het altijd moeilijke Griekenland na een spannende strafschoppenserie te verslaan. Op het EK werd Georgië snel gezien als de underdog in groep F met Portugal, Turkije en Tsjechië en leek de weg naar de knock-out fase een enorme berg die beklommen moest gaan worden. Maar dankzij een vrij indrukwekkende nederlaag, een gelijkspel en als kers op de taart dé sensationele overwinning op Portugal bereikten ze toch de achtste finales. Met sterspelers als Khvicha Kvaratskhelia en Georges Mikautadze (de voormalige Ajacied die momenteel topscorer van het toernooi is) hoopt Georgië ook voetbalgigant Spanje te verslaan.

Na de overwinning op Portugal barstte de vreugde in het land Georgië (met een kleine 3,7 miljoen inwoners) los, inclusief dus bij de 68-jarige opmerkelijke oligarch Bidzina Ivanishvili. Hij besloot de hele selectie een bonus van 29 miljoen Georgische Lari, omgerekend € 10 miljoen, te schenken. Ivanishvili kondigde aan dat de spelers dit bedrag nogmaals zullen ontvangen als Georgië ook van Spanje wint.

Stinkend rijke oligarch

Bidzina Ivanishvili is een 68-jarige oligarch met een geschat vermogen van, hou je vast, € 4,9 miljard en is een uiterst controversieel en omstreden figuur. Hij was vanaf 2012 een klein jaartje premier van Georgië en is nog steeds verbonden aan de politieke partij Georgische Droom, de grootste partij van het land. Hoewel de partij beweert pro-Westers te zijn en zich bij de NAVO zou willen aansluiten, wordt Ivanishvili in zijn thuisland beschuldigd van het voeren van een autoritair en een prominent pro-Russisch beleid.