Het gemiddelde salaris van een commentator

Commentator worden kan van sommige een droom zijn waar plezier misschien boven salaris gaat. Als het salaris dan ook nog eens aantrekkelijk is kan het haast niet beter. Dit bedrag kan variëren door verschillende factoren als ervaring en bekendheid.

Volgens de Nationale Beroepen Gids verdient een commentator gemiddeld € 5000 bruto per maand. Het salaris gaat van € 2000 tot € 8000, afhankelijk van de factoren. Op jaarbasis komt dit neer op ongeveer € 64.800, inclusief vakantiegeld. Het gemiddelde uurloon bedraagt € 28,74, gebaseerd op een 40-urige werkweek. Een goed salaris dus voor zo’n leuke baan.

Wat doet een commentator?

Een commentator voorziet live-sportwedstrijden van commentaar. Dit vergt veel voorbereiding, waaronder veel onderzoek en het bijhouden van sportontwikkelingen. Veel commentatoren combineren dit werk met andere functies, zoals wedstrijdanalyses op televisie, interviews met sporters, of journalistieke werkzaamheden. Het is belangrijk dat een commentator altijd goed geïnformeerd is en waarde toevoegt aan de kijkervaring van het publiek. Het is dus een baan die heel gevarieerd is. Veel voetbalcommentatoren zijn bekend onder veel kijkers, zoals Sierd de Vos en Leo Driessen.

Hoe kun je commentator worden?

Er zijn verschillende manieren om commentator te worden. Dit kan door middel van regulier beroepsonderwijs, specifieke cursussen, trainingen of on-the-job ervaring. Daarnaast zijn zelfstudie en omscholing ook opties. Genoeg keuze dus!

Wanneer je er toch voor kiest om eerst een studie te volgen, kun je het beste gaan voor een media-opleiding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de studie journalistiek. Hier leer je een hoop over onderzoeken en het presenteren van onderwerpen. Zo leer je alles wat je moet kunnen om commentator te worden. Belangrijk is dat je een passie hebt voor de sport, over de juiste vaardigheden beschikt, en bereid bent om veel tijd te investeren in het volgen van de sport en het doen van onderzoek.