Hoe rijk zijn miljonairs in Nederland nou echt?

In 2021 telde Nederland in totaal 317.000 miljonairshuishoudens met een vermogen van gemiddeld 1,6 miljoen euro. Dat is vier procent meer ten opzichte van 2020, destijds waren er namelijk 285.000 miljonairshuishoudens.

In 2021 was het gemiddelde vermogen van een niet-miljonair 75.000 euro. Dat houdt dus in dat het vermogen van miljonairs 21 keer zo groot is. Bijna twee derde van deze miljonairs had een vermogen tussen €1 miljoen en €2 miljoen en een kwart van de miljonairs had een vermogen tussen de €2 miljoen en €5 miljoen. Een klein percentage van deze miljonairs had een vermogen van €10 miljoen of meer. Dat is niet niks!

Hoe komen de meeste miljonairs aan zoveel geld en waar wonen ze?

Maar hoe komen deze mensen aan al dat geld? Bijna vier op de tien gevallen was de miljonair een ondernemer. Klinkt eigenlijk best logisch. Als jij een goedlopende zaak hebt, zal je zeker niet slecht verdienen. Misschien toch overwegen ondernemer te worden? 44 procent van alle zelfstandigen is miljonair geworden. Onthoud wel dat 15 procent van de niet-miljonairs ook actief was als zelfstandige. Nog steeds verdienen deze mensen ook zeker niet slecht. Miljonair worden is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Volgens het CBS hebben de gemeenten Bloemendaal en Laren de meeste miljonairs. In deze gemeenten is ongeveer drie op de tien huishoudens miljonair. In de provincies Groningen en Limburg wonen daarentegen de minste miljonairs.