Werken als een basisarts

Als je dokter wil worden, moet je erg veel en erg lastige stof studeren. Om dokter te kunnen worden moet je eerst je master halen. De meeste studenten gaan vanuit verder studeren om zich in een bepaald vak te specialiseren.

Het moment dat je je master gehaald hebt, kan je wel gelijk al aan de bak. Je bent dan een basisarts, ook wel een ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialisatie) genoemd. Je kan dan werken als onderzoeker in bijvoorbeeld een fabriek dat medicijnen maakt of als assistent-geneeskunde in een ziekenhuis. Als basisarts verdien je gemiddeld tussen de €3.026 en de €4.749 per maand.

Wat zijn de gemiddelde salarissen van andere medici?

Heb je toch de droom om huisarts, chirurg of psychiater te worden? Dan moet je dus nog even door studeren. Wij zetten hieronder de tien populairste vervolgopleiding in de Nederlandse geneeskunde, met de bijbehorende gemiddelde brutosalarissen van deze verschillende medici op een rij:

Huisarts

Iedereen kent de huisarts wel. Het gemiddelde salaris van een huisarts ligt tussen de €7.600 en €8.700 per maand.

Kinderarts

Zoals de naam eigenlijk als zegt, is een kinderarts gespecialiseerd in het behandelen/genezen van kinderen. Zij verdienen hier gemiddeld €5.000 tot €10.000 mee per maand.

De gemiddelde salarissen van medici

Internist

Als internist ben je gespecialiseerd in het genezen van de inwendige organen. Internisten verdienen tussen de €5.833 en de €20.834 per maand. Grote verschillen binnen dit beroep dus.

Chirurg

Als chirurg voer je voornamelijk operaties uit. Zij verdienen hier tussen de €7.054 en de €12.572 per maand mee.

De gemiddelde salarissen van medici

Neuroloog

Een neuroloog is gespecialiseerd in het genezen van ziektes van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, enzovoort). Zij krijgen elke maand een loonstrookje binnen tussen de €5.833 en de €10.833.

Gynaecoloog

Een gynaecoloog houdt zich bezig met afwijkingen of stoornissen bij de vrouwelijke geslachtsorganen. Per maand krijgen zij een salaris binnen tussen de €5.833 en €10.833.

Cardioloog

Een cardioloog onderzoekt en behandeld alles wat te maken heeft met het hart. Cardiologen verdienen tussen de €5.833 en €10.833 per maand.

De gemiddelde salarissen van medici

Orthopeed

Orthopedie is gericht op alles wat te maken heeft met bewegen. Hierbij moet je denken aan je botten, spieren, gewrichten, enzovoorts. Zij verdienen gemiddeld een salaris van €5.000 tot €10.000 per maand.

Psychiater

Een psychiater is iemand met wie je in gesprek gaat als je psychische problemen hebt. Psychiaters verdienen hier tussen de €5.833 en de €10.833 per maand mee.

Plastisch chirurg

Een plastisch chirurg voert behandelingen uit om de vorm of functie van een lichaamsdeel te herstellen. Zij krijgen per maand het salaris tussen de €9.785 en de €12.572 binnen.

Wil je graag weten wat de 10 best betaalde beroepen in Nederland zijn?