Een startersfunctie of een traineeship?

Een traineeship geeft talentvolle starters de kans zich te ontwikkelen tot allrounder. Dat betekent dat het een volwaardige baan omvat, maar tegelijkertijd een combinatie is van leren en werken. Een traineeship duurt in de meeste gevallen één tot twee jaar. Gedurende deze periode werk je bijvoorbeeld aan verschillende projecten of in diverse functies op wisselende afdelingen binnen het bedrijf. Op deze manier leer je verschillende facetten van de organisatie kennen: iets wat binnen een startersfunctie vaak niet het geval is.

Meestal is een traineeship bedoeld voor studenten die zijn afgestudeerd, maar wordt soms ook al tijdens de afronding van hun studie aangeboden. Traineeships zijn daarmee meestal speciaal ingericht om te voldoen aan de behoeften van zowel de trainee als de organisatie. Een echte win-winsituatie dus!

Het salaris van traineeships in de juridische sector

Een branche waarin veel met traineeships wordt gewerkt is de juridische sector. Je kunt hierbij bijvoorbeeld aan een traineeship binnen een advocatenkantoor. Als je HBO-geschoold bent, ligt het bruto salaris van traineeships binnen de juridische sector tussen de 1800 en 2200 euro per maand. Dat is een vrij groot verschil met het salaris van een startersfunctie: gemiddeld verdient een HBO-geschoolde juridisch medewerker een salaris van 2800 euro bruto per maand. Als je WO-geschoold bent, kun je binnen de juridische sector rekenen op een bruto salaris tussen de 2500 en 2800 euro bruto per maand. Dat komt overeen met het salaris van een startersfunctie binnen de juridische sector voor iemand die WO-geschoold is.

Het salaris van traineeships binnen de economische sector

Ook binnen de economische sector wordt veel gewerkt met traineeships. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een traineeship bij de Rijksoverheid. Als je HBO-geschoold bent, ligt het bruto salaris van een traineeship binnen de economische sector tussen de 2300 en 2500 euro per maand. Opnieuw is dat een behoorlijk verschil met het salaris van een startersfunctie binnen de economische sector. Een student Commerciële Economie kan na zijn of haar afstuderen rekenen op een bruto startsalaris van gemiddeld 2713 euro per maand. Als je WO-geschoold bent, ligt het bruto salaris van een traineeship binnen de economische sector tussen de 2500 en 2800 euro per maand. Dat lijkt wederom een stuk meer op een startsalaris van iemand die WO-geschoold is.

Het salaris van traineeships binnen de technische sector

Tot slot werkt ook de technische sector veel met traineeships. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het volgen van een traineeship bij ProRail. Als je HBO-geschoold bent, ligt het bruto salaris van een traineeship binnen de technische sector tussen de 1800 en 2200 euro per maand. En je raadt het al: het bruto maandsalaris van een startersfunctie binnen de technische sector ligt een stuk hoger. Een beginnend technisch medewerker verdient gemiddeld een bedrag van 2400 euro bruto per maand. Als je WO-geschoold bent, kun je rekenen op een salaris tussen de 2200 en 2500 euro bruto per maand. In dit geval bestaat er ook een significant verschil met het salaris van een WO-startersfunctie. Gemiddeld ligt deze namelijk op een bedrag tussen de 2800 en 3200 euro bruto per maand. Je zou dus kunnen stellen dat traineeships binnen de technische sector het meest afwijken van de norm.

Lees ook: dit zijn de gemiddelde netto salarissen per opleidingsniveau!